Moet je die beesten wel vrijlaten?

A mink runs past dead animals on a road in Hiliodendro, near the northern Greek city of Kastoria, on Monday, Aug. 30. 2010. More than 50,000 minks were set loose in the area on Friday and Saturday, after raids by suspected animal rights activists on two fur farms. Greece's The National Fur Breeders' Association said most of the released animals are likely to die, adding that the cost to the farm owners could pass Euros 1 million ($1.27 million) despite an effort to recover the animals. (AP Photo/Nikolas Giakoumidis) AP

Medewerkers probeerden de nertsen gisteren nog te vangen met visnetten, maar het was te laat. In de nacht van vrijdag op zaterdag bevrijdden onbekenden in de buurt van de Noord-Griekse stad Kastoria, het centrum van de Griekse bontindustrie, ruim 50.000 nertsen uit twee fokkerijen. De politie vermoedt dat dierenrechtenactivisten een daad wilden stellen. De actie is niet opgeëist.

Je kunt je afvragen of deze nertsen wel gebaat zijn bij hun vrijheid. Volgens deskundigen maken de bevrijde nertsen in het wild geen schijn van kans. Vanwege de huidige hoge temperaturen, omdat ze niet gewend zijn om op eigen benen te staan en, misschien, vanwege de Griekse rijstijl.