'Mevrouw Rutte' als fel begeerd baantje

Bij de innovatieve jongerenomroep BNN, onder meer bekend van het magazine over seks en drugs Spuiten en slikken, leeft de opvatting dat een minister-president gehuwd dient te zijn. Daarom zond BNN gisteren het programma Ja, ik wil...Rutte uit, waarin zeven vrouwen en een man voor de camera solliciteerden naar de vacature van partner van VVD-politicus en beoogd premier Mark Rutte (43).

De vage contouren van een ironieteken waren nog zichtbaar, maar niet erg overtuigend. Een jury, bestaande uit een relatietherapeut, een imagostrateeg en een etiquettedeskundige, onderwierpen de kandidaten aan een vragenvuur en testten hen onder meer op tafel dekken en omgang met de rioolpers.

De enige mannelijke kandidaat, een raadslid van Leefbaar Rotterdam, had Rutte al een tijdje op zijn gay radar, en ook een astroloog en een medium vermoedden iets dergelijks. Vrijheid van meningsuiting, nietwaar.

Uiteindelijk mochten de kijkers per sms stemmen wie van drie finalisten het best Lady Gaga kon nadoen of de salsa danste. Een 26-jarige rechtenstudente van Surinaamse (of Antilliaanse) afkomst verwierf de titel van Holland’s Next First Lady, uiteraard zonder enige raadpleging van Rutte.

Opvallend was vooral dat geen enkele van de kandidaten ook maar in de verte de kennis of de allure benaderde, die je als voorwaarde zou moeten stellen voor het vervullen van een representatieve functie. Die werd dan ook letterlijk omschreven als een „fel begeerd baantje”.

Met een vette knipoog had het programma impliciet commentaar kunnen geven op de verwevenheid van politieke macht en privéleven of over gearrangeerde relaties aan de top, maar dan moet je wel als makers doorgronden welke factoren daar echt een rol bij spelen. Nu was het niets meer dan flauwekul.

Dat euvel ging op voor de meeste programma’s in het kader van TVLab, dat deze hele week op Nederland 3 vernieuwende programmaformats lanceert. Ze zijn niet allemaal zo slordig en liefdeloos gemaakt als Out of the Blue (AVRO), een stuk gemonteerd slap aftreksel van Achterwerk in de kast.

Serieus en interessant was als enige De advocatenclub (VARA), een realityshow rond de sociale advocatuur. En als het om kijkcijfers gaat, moet De MaDiWoDoVrijdagShow (VARA/BNN) met Paul de Leeuw kansrijk geacht worden. Zo’n echte late night amusementsshow naar aanleiding van de actualiteit bestond nog niet in Nederland. Het is geiten en keten op niveau en wordt vanaf volgende week tussen tien en elf een geduchte concurrent voor Nieuwsuur. Te hopen valt dat de NOS er niet voor kiest ook te populariseren.

    • Hans Beerekamp