mensen

Fotografe Corinne Day is op 45-jarige leeftijd in Groot-Brittannië overleden. Day had een hersentumor. De autodidactische modefotografe, voor onder meer Vogue en The Face, vergaarde faam dankzij haar modereportage ‘Under-exposure’ in Vogue in 1993. Daarin was een omstreden en beroemd geworden foto opgenomen van het toen piepjonge model Kate Moss, halfnaakt, onopgemaakt en uitgemergeld. De serie was het startsein voor de modetrend ‘heroin chique’. (NRC)

In het Rijksmuseum in Amsterdam opent op 7 september de tentoonstelling Rembrandt & Jan Six, een Amsterdamse vriendschap. Het wereldberoemde portret dat Rembrandt van de Amsterdamse regent Six (1618-1700) maakte, is dan te bezichtigen. De expositie duurt tot en met 29 november. Het portret van de Amsterdamse regent is sinds de zeventiende eeuw in bezit van de familie Six en wordt zelden getoond aan het publiek. (ANP)