Kort nieuws Economie

Meer dan 300 werkgevers moeten WW terugbetalen

Den Haag, 31 aug. Ruim driehonderd werkgevers moeten WW-gelden terugbetalen, omdat ze werknemers in de deeltijd-WW hebben ontslagen. Voor 544 werknemers volgde ontslag, terwijl hun werkgever juist financiële steun had gevraagd om hen in dienst te kunnen houden. Dat bleek gisteren uit antwoorden van minister Donner (Sociale Zaken, CDA) op vragen van de PVV over mogelijk misbruik van deeltijd-WW. Bedrijven die door de crisis hun personeel niet willen ontslaan, maar tijdelijk minder willen laten werken, kunnen daarvoor sinds meer dan een jaar een beroep doen op deeltijd-WW. Tussen april 2009 en augustus 2010 vroegen zo’n 6.800 bedrijven deeltijd-WW aan. De regeling is voor 70.000 werknemers toegepast. (ANP)

Aegon betaalt deel staatssteun terug

Amsterdam, 31 aug. Aegon heeft de Nederlandse overheid 500 miljoen euro aan staatssteun terugbetaald, zo werd vandaag bekend. Daarmee heeft de verzekeraar de helft van het in 2008 ontvangen bedrag afgelost. Inclusief rente en extra premie heeft Aegon maandag 563 miljoen euro aan de Staat terugbetaald. Aegon kondigde eerder aan de steun voor juli 2011 te willen terugbetalen. In 2008 stelde de Staat 3 miljard euro ter beschikking voor de herkapitalisatie van het in problemen verkerende concern. (ANP)

Zakenbank HQ failliet in Zweden

Stockholm, 31 aug. De relatief kleine Zweedse investeringsbank HQ Bank gaat dicht. De toezichthouder trok vorige week de vergunning in. De bank probeerde met andere partijen de activiteiten voort te zetten, maar meldde gisteren dat die poging gestrand is en dat niets anders rest dan faillissement. De HQ Bank beheert zo’n 60 miljard kroon (6,3 miljard euro) van 20.000 klanten. Volgens de toezichthouder heeft HQ Bank haar handelsportefeuille lange tijd overgewaardeerd en heeft ze niet accuraat verslag gedaan over haar financiële positie. (ANP)

HP betaalt boete wegens smeergeld

Washington, 31 aug. Computerconcern Hewlett-Packard (HP) moet een boete van 55 miljoen dollar (43,5 miljoen euro) betalen, omdat het met smeergeld een grote opdracht van de Amerikaanse regering zou hebben binnengehaald. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en HP kwamen gisteren tot de schikking. Het grootste computerconcern ter wereld werd ervan beschuldigd andere bedrijven te hebben betaald die de producten van HP vervolgens aan de overheid zouden hebben aangeraden. (ANP)