Kort nieuws Buitenland

In Afghanistan 22 buitenlandse doden in vijf dagen

Kabul, 31 aug. In Afghanistan zijn de afgelopen vijf dagen 22 militairen van de internationale troepenmacht omgekomen, onder wie 21 Amerikanen. Het andere slachtoffer is een Est, die werd gedood in een hinderlaag. Vanmorgen kwamen vier Amerikanen om door een bermbom in het oosten van het land. Gisteren vielen zeven Amerikaanse doden bij twee bermbomexplosies in het zuiden. In totaal zijn in augustus 53 buitenlandse militairen gedood, minder dan de 66 in juli. Dat was de dodelijkste maand voor de buitenlandse troepen in Afghanistan sinds het begin van de oorlog in 2001. De Amerikaanse generaal David Petraeus die de troepenmacht leidt, zei vandaag dat de afbouw van Amerikaanse militairen, die in juli begint, zeer geleidelijk zal verlopen. (AFP, AP)

Vredesmilitairen gedood in Somalië

Mogadishu, 31 aug. Vier Oegandese vredesmilitairen zijn gisteren om het leven gekomen in de Somalische hoofdstad Mogadishu toen radicaal-islamitische opstandelingen mortiergranaten afschoten op het presidentieel paleis. Dat heeft de Afrikaanse Unie bekendgemaakt. Bij beschietingen tussen de vredestroepen en opstandelingen elders in de hoofdstad werden gisteren ook zes burgers gedood, zo hebben hulpdiensten gemeld. Ongeveer 6.300 vredesmilitairen uit Oeganda en Burundi beschermen de zwakke Somalische regering tegen de opstandelingen, die in Somalië een fundamentalistisch bewind willen vestigen. (Reuters)

Politie Kashmir doodt elfjarige

Srinagar, 31 aug. De Indiase politie heeft gisteren in Anantnag, een stad in Indiaas Kashmir, een elfjarige jongen doodgeschoten tijdens protesten tegen het Indiase bestuur van de deelstaat. Honderden demonstranten kwamen in botsing met de politie, die traangas inzette en met scherp schoot. Er vielen behalve de dode vijftien gewonden. Toen het bericht over de dode jongen zich in de stad verspreidde, gingen duizenden de straat op waarna nog zeven betogers gewond raakten door politiekogels. In een naburige stad verwondde de politie twee betogers toen die een politiebureau aanvielen. Sinds juni zijn ruim zestig doden gevallen door politiegeweld in Kashmir. (AP)

Hongerstaker in Venezuela dood

Caracas, 31 aug. De Venezolaanse boer Franklin Brito, die een symbool was geworden voor de oppositie tegen de socialistische president Hugo Chávez, is afgelopen nacht gestorven aan de gevolgen van een hongerstaking. Brito (49) heeft meerdere keren een hongerstaking gehouden tegen de nationalisatie van zijn boerderij. Hij vond dat zijn eigendomsrechten waren geschonden omdat zijn buren vergunningen hadden gekregen om naar zijn land te verhuizen. Volgens Brito’s dochter hielden de autoriteiten hem tegen zijn zin vast in een militair ziekenhuis in Caracas. De familie meldt dat zijn vitale organen niet meer functioneerden. (AP)

Granaataanslag bij tv-zender Bangkok

Bangkok, 31 aug. In de Thaise hoofdstad Bangkok is vanmorgen op het terrein van de Thaise staatstelevisiezender National Broadcasting Service (NBT) een granaat ontploft. Bij de explosie, de vierde in Bangkok in vijf weken, raakte niemand gewond. Het is onduidelijk wie achter de aanslag zit. Volgens de politie was de granaat afgevuurd vanaf een autoweg in de directe omgeving van de zender. In Bangkok is nog altijd de noodtoestand van kracht. Die werd ingevoerd bij de gewelddadige betogingen van de oppositie waarbij 91 mensen omkwamen en er 1.400 gewond raakten. (AP)

Japanse rivalen beloven coöperatie

Tokio, 31 aug. In een poging een dreigende crisis in de Democratische Partij van Japan (DPJ) te bezweren, hebben de Japanse premier Naota Kan en partijstrateeg Ichiro Ozawa vandaag topberaad gehouden. De twee rivalen hebben de intentie uitgesproken te blijven samenwerken, ook na de verkiezingen om het DPJ-voorzitterschap op 14 september. Ozawa zal bij een overwinning premier worden. Volgens recente peilingen wil een meerderheid van de bevolking dat Kan aanblijft. (AP)