Kort nieuws Binnenland

Orkaan Earl richt weinig schade aan op Antillen

Philipsburg, 31 aug. De orkaan Earl die gisteren langs de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba trok, heeft weinig schade aangericht. Op het hoogtepunt bevond Earl zich op een afstand van 40 kilometer van de kust van Sint Maarten. Het langstrekken van orkaan zorgde op de eilanden voor harde wind maar nauwelijks regen. De schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. Wel zijn veel bomen en reclameborden omgewaaid. Op Sint Maarten waaiden enkele daken van voornamelijk kleine huizen en winkels. De overheid had zondag een avondklok ingesteld. Ook op Saba en Sint Eustatius werden verschillende voorzorgsmaatregelen ingesteld. Gisteren waren alle scholen en winkels gesloten. (ANP)

Bestuurscrisis in Hoek van Holland

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 31 aug. Het bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Hoek van Holland is uiteengevallen, nu de VVD vanmorgen het vertrouwen heeft opgezegd in coalitiegenoot PvdA. De liberalen verwijten hun enige PvdA-collega Paddy Roomer financieel wanbeleid. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling van het strand. Roomer verwerpt de beschuldiging. „Van een schuld is geen sprake, er is 293.000 euro meer uitgegeven, onder meer voor veiligheid en verlichting bij het strand. Dat bedrag zou voor rekening moeten komen van mijn VVD-collega’s, want die beheren de portefeuilles veiligheid en buitenruimte.” Volgens de VVD staan „het geschonden vertrouwen en de verschillen in bestuursstijl [..] een constructieve samenwerking in de weg”.

Fries afvalbedrijf alsnog stilgelegd

Door onze correspondent

Leeuwarden, 31 aug. De Friese afvalverwerker Omrin heeft het werk aan de 300 meter lange stoomleiding tussen de omstreden afvaloven REC in Harlingen en zoutfabriek Frisia gisteren alsnog stilgelegd. Het college van B en W schorste de bouwvergunning onlangs. Dit weekend werd de politie afgestuurd op twee bouwvakkers die aan de leiding werkten. Omrin legde het werk toen even stil, maar hervatte de bouw gisteren weer. Vanwege de ontstane „hectiek” is besloten de werkzaamheden stil te leggen, aldus een woordvoerder van Omrin.