Klacht ouders gesneuvelden

De ouders van twee militairen die bij het eigen-vuur-incident in januari 2008 zijn omgekomen, willen dat het OM alsnog een strafrechtelijk vooronderzoek begint naar de toedracht van het gevecht. In 2008 besloot het OM na een feitenonderzoek om de commandanten die leiding gaven aan de operatie niet te vervolgen. Volgens het OM was er geen „individualiseerbaar strafrechtelijk verwijtbaar handelen” en waren de geweldsinstructies niet overtreden. Nu proberen de ouders van de twee militairen bij het gerechtshof in Arnhem het OM zover te krijgen om opnieuw onderzoek te doen. Donderdag buigt het gerechtshof zich over dit verzoek. Op 12 januari 2008 werden Wesley Schol (20) en Aldert Poortema (22) per ongeluk door Nederlandse militairen doodgeschoten. Defensie zei destijds dat er tactische fouten zijn gemaakt en dat de weersomstandigheden bijzonder slecht waren. (NRC)