Inval bij advocate Bahrami in Teheran

De Iraanse veiligheidsdienst is zaterdag de woning en het kantoor binnengevallen van Nasrin Sotoudeh, de advocate van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami. Er zijn dossiers en computerbestanden meegenomen.

Onduidelijk is of de inval te maken heeft met de zaak-Bahrami. Zij wordt van drugssmokkel en banden met de gewapende oppositie beschuldigd, en kan daarvoor de doodstraf krijgen. Sotoudeh, een prominente mensenrechtenadvocate in Iran, verdedigt ook invloedrijke politieke activisten.

De advocate dient zich binnenkort te melden bij een rechtbank in de Evin-gevangenis. „Ik weet niet of deze ontwikkelingen met de zaak-Bahrami te maken hebben”, zegt ze. „Feit is dat de afgelopen maanden diverse advocaten zijn gearresteerd, maar ik met rust werd gelaten.” Als de rechtbank beslist dat er een zaak tegen Sotoudeh is, bestaat de kans dat ze in de gevangenis moet blijven.

De rechtszaak tegen Bahrami is afgelopen zaterdag om onduidelijke redenen niet doorgegaan. Deze kan ieder moment alsnog worden gehouden. Bahrami heeft nog steeds niet de volmacht kunnen ondertekenen die Sotoudeh tot haar vertegenwoordiger maakt.