Internationaal kort

Kouchner overwoog vertrek om uitzetting Roma’s in Frankrijk

Parijs. Bernard Kouchner, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat hij heeft overwogen uit de regering-Fillon te stappen, uit protest tegen de recente uitzettingen van Roma. Frankrijk kreeg daarvoor kritiek van de Verenigde Naties en het Vaticaan. Ook de Europese Commissie zei streng toe te zien of Frankrijk de Europese regels wel respecteert. De socialist Kouchner kreeg bekendheid als medeoprichter en voorzitter van Artsen zonder Grenzen. In 2007 trad hij toe tot de regering-Fillon van president Nicolas Sarkozy. De nieuwe rechtse president wilde daarmee een opening maken naar links Frankrijk. Kouchner zei gisteren tegen RTL Radio dat hij ernstig heeft overwogen om de regering te verlaten, na de uitwijzing van enkele honderden Roma uit Frankrijk. Maar hij besloot toch te blijven, omdat opstappen „desertie” zou betekenen. Bovendien: „Als ik de Roma niet verdedig tegenover de president en de premier, wie gaat dat dan wel nog doen?” (AFP)

Ecuador: zeker 38 doden bij busongeluk

Quito. Bij het grootste busongeluk in Ecuador in jaren zijn zondag zeker 38 doden en 12 gewonden gevallen. Ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito raakte de bus ’s nachts van de snelweg, viel omlaag langs de steile hellingen rond het meer Yambo en sloeg over de kop. Waarschijnlijk was de chauffeur, die ook bij het ongeluk om het leven is gekomen, in slaap gevallen, volgens een politiewoordvoerder. De chauffeur had minstens zeven uur achtereen achter het stuur gezeten. De bus van Turismo Oriental is vertrokken vanuit de stad Cuenca en heeft onderweg meer reizigers opgepikt. (AP, Reuters)

Bommen lijkenhuis Mexico: 15 gewonden

Nuevo Laredo. In de Mexicaanse grensstad Reynosa zijn afgelopen weekend zeker vijftien gewonden gevallen bij twee bomaanslagen. De explosieven ontploften dichtbij een mortuarium waar de identificatie plaatsheeft van de 72 illegalen die vorige week vermoord zijn gevonden in een boerderij in het nabijgelegen San Fernando. De 72 illegalen uit Zuid- en Midden-Amerika werden onderweg naar de VS ontvoerd door leden van het drugskartel Los Zetas, aldus een 18-jarige Ecuadoriaan die de moordpartij als enige heeft overleefd. Mogelijk proberen bendeleden het politieonderzoek te hinderen. Aanklager Roberto Suarez, die het onderzoek naar de moordpartij leidt, en een politieman worden sinds afgelopen woensdag vermist. (AFP, AP)

Annan vraagt opheldering Kenia

Nairobi. Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde naties Kofi Annan heeft de Keniaanse regering uitleg gevraagd over de ontvangst vrijdag van de door het Internationaal Strafhof gezochte Soedanese president Bashir. Het Strafhof heeft twee internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Bashir, onder andere wegens genocide. Landen die zijn aangesloten bij het hof moeten verdachten op hun grondgebied arresteren, maar de Afrikaanse Unie roept lidstaten op Bashir vrij te laten reizen. Annan bemiddelde tussen de rivaliserende partijen na het verkiezingsgeweld in Kenia begin 2008. Het Strafhof onderzoekt nu of het de hoofdverantwoordelijken kan vervolgen. (AFP, AP)

Straf voor ex-leider van Madagascar

Antananarivo. Voormalig president Marc Ravalomanana van Madagascar is bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf met dwangarbeid. Dat heeft Ravalomanana’s advocaat zaterdag bekendgemaakt. Ravalomanana is veroordeeld wegens de moord, februari vorig jaar, op ten minste dertig mensen door zijn presidentiële garde. Ravalomanana werd in maart vorig jaar van de macht verdreven door Andry Rajoelina, de voormalige burgemeester van de hoofdstad. Ravalomanana leeft sindsdien in ballingschap in Zuid-Afrika. Volgens zijn advocaat is het vonnis bedoeld om Ravalomanana te beletten ooit nog terug te keren en aan vrije verkiezingen mee te doen. (Reuters, AFP)