IFA 2010: Philips GoGear mediaspeler met Android 2.1

Philips_gogearDe Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn gaat deze week van start en de eerste primeurtjes van Europa’s grootste beurs voor consumentenelektronica lekken naar buiten. Vandaag bevestigt Philips dat het morgen een mediaspeler met Android besturingssysteem presenteert, de GoGear Connect met wifi en bluetooth-verbinding. “De eerste mp4-speler met een volwaardige Android-ervaring”, aldus Philips.
Het is een gadget met 3,2 inch aanraakscherm (128 gram) die qua specificaties lijkt op de iPod Touch; een muziek-en videospeler met een besturingssysteem waaraan je zelf eenvoudig nieuwe software aan toe kan voegen - oftewel een smartphone die niet kan bellen. In het geval van de GoGear gaat het installeren van software via de Android Market, waar meer dan 100.000 applicaties zijn te downloaden. De GoGear kan muziek met de pc synchroniseren via bluetooth, maar de vraag is of dat snel genoeg gaat. Daarnaast kan het apparaat audio streamen naar een externe bron en bestanden delen. De 16 GB versie kost 249 euro, het geheugen is uitbreidbaar met een SD-kaartje. Ter vergelijking: een 32 GB iPod Touch kost 279 euro.
Android mini-tablet
De Philips GoGear is een tikkie kleiner dan de 5 inch Android tablets die al op de markt zijn, zoals de Archos 5 en de Dell Streak. En over Android en tablets gesproken: Samsungs  7 inch Galaxy Tab met Android 2.2 wordt in Berlijn getoond. Moet je de GoGear met z’n kleine scherm dan een mini-tablet noemen? Nee, zegt onderzoeksbureau Gartner:
Gartner defines a tablet PC as having a touchscreen size of 5 inches or more, outfitted with a full-function operating system (OS), such as Windows 7, Windows Vista, Windows XP or Mac OS X. A media tablet is defined as a device that has a screen size of 5 inches or larger and is outfitted with a restricted-function OS, such as iPhone, Android and Chrome.

Apple’s nieuwe iPod komt er ook aan

Ook Google’s concurrent Apple zit niet stil. Morgen houdt het Amerikaanse technologiebedrijf zijn jaarlijkse muziekevenement. Grote kans dat er in San Francisco (woensdagavond onze tijd) een vernieuwde iPod Touch te zien is, met misschien wel een extra camera aan de voorzijde om FaceTime-technologie te kunnen gebruiken voor videobellen. Anders zijn de iPhone 4-bellers zo alleen.

Meer nieuws van de IFA deze week op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink