Hiswa op zoek naar klanten met vertrouwen in toekomst

hiswa te water foto rien zilvold

De Hiswa te Water is vandaag in IJmuiden geopend. In de Seaport Marina liggen 400 zeiljachten, motorkruisers en sloepen. De boten hebben een lengte van 5 tot 25 meter.

De watersportindustrie – in Nederland jaarlijks goed voor 2,6 miljard euro – „heeft het wereldwijd nog steeds zeer moeilijk”, maar „het algemene gevoel is dat het eind in zicht is”, al „lijkt het nog wel aan consumentenvertrouwen te ontbreken”, zegt de Hiswa.

Op de Hiswa te water worden, volgens de organisatie, zestig primeurs getoond. Een daarvan is het jacht Wubbo Ockels. Zijn Ecolution produceert met drie tot vijf dagen zeilen voldoende energie om een maand comfortabel aan boord te kunnen leven. Het zogenoemde energiemanagementsysteem „adviseert en begeleidt het zeilen waardoor het schip eenvoudig autonoom te bevaren is”. Daarbij is gebruik gemaakt van techniek van de Space Shuttle en dat betekent ondermeer dat wanneer er een systeem uitvalt ,er altijd een backup is. Het schip biedt plaats aan maximaal 8 personen.