Ed Harcourt klinkt op vijfde cd veel zachtaardiger

cd pop

Ed Harcourt Lustre ****

Ed Harcourt kreeg een kind, nam een tijdje vaderschapsverlof en maakte vervolgens een nieuwe, vijfde cd. Zijn veranderde leven blijkt ook te leiden tot een ander soort muziek. De cd Lustre klinkt zachtaardiger en eleganter dan zijn eerdere cd’s. Het lijkt alsof Harcourt zijn vorm nu heeft gevonden: de nummers kregen uitdijende melodieën en groots klinkende orkestraties.

De hoofdrol is nog altijd voor de piano, waarmee Harcourt een zwierige ondergrond legt. Maar er is meer. Hij fluistert in het titelnummer, om dan, samen met violen, hoorns en zwijmelende vrouwenstemmen uit te groeien tot een elegante salon-symfonie. De liedjes hebben prachtig glooiende melodieën, die soms worden doorbroken met een chaotisch intermezzo, waarna de harmonie weer des te aangenamer is. Maar de dreiging blijft sluimeren.

De Britse Harcourt heeft in zijn zang nog altijd een gelijkenis met Jeff Buckley omdat hij ook zo’n rijke keuze maakt uit het notenpalet: hier een mineurtoon meepakkend, en daar even uitrustend met een gulle uithaal. Harcourt pakt je moeiteloos in.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho