Di Rupo: in België dreigt een 'politieke chaos'

In België dreigt „politieke chaos” te ontstaan als partijen blijven weigeren om een compromis te aanvaarden over staatshervorming, zei preformateur Elio di Rupo gisteren.

Di Rupo leidt de al maanden durende onderhandelingen over een nieuwe regering, die het afgelopen weekeinde in een impasse terechtkwamen. De leider van de Franstalige socialisten bood daarop zondagavond bij koning Albert zijn ontslag aan. Na een ruim drie uur durend gesprek accepteerde hij echter de opdracht van de koning om toch door te gaan. Gisteren zei Di Rupo dat hij dat „uit staatszin” heeft gedaan.

Het overleg tussen zeven politieke partijen, vier Vlaamse en drie Franstalige, ging tot nu toe vooral over de ‘staatshervorming’, waarbij het zwaartepunt van de macht bij de deelstaten zou komen te liggen. De onderhandelaars waren het in principe al eens geworden over extra verantwoordelijkheid die Vlaanderen, Wallonië en Brussel zouden krijgen over hun inkomsten en uitgaven. De gesprekken liepen daarna vast op twee dossiers die gelden als extreem gevoelig: de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, het enige district waar Franstaligen in Vlaanderen nu nog op Franstalige politici kunnen stemmen, en meer geld voor Brussel – een eis van de Franstaligen.

De Vlaams-nationalistische NV-A, grote winnaar van de verkiezingen in juni, en de Vlaamse christen-democraten CD&V weigerden in te stemmen met een compromisvoorstel van Di Rupo. Volgens betrokkenen liepen de gesprekken vast op een gebrek aan onderling vertrouwen: vooral NV-A-leider Bart De Wever zou niet geloven dat de Franstaligen willen dat er een andere financiering komt voor de deelstaten, waardoor die zelf meer de gevolgen zouden gaan voelen van goed of slecht beleid.

De Belgische koning wil dat Di Rupo doorgaat met de gesprekken, omdat er geen alternatief lijkt te zijn voor een regering met de verkiezingsoverwinnaars: de NV-A en de Franstalige socialisten van Di Rupo.