De Bakker in drie sets naar tweede ronde US Open

Thiemo de Bakker heeft gisteren de tweede ronde van de US Open bereikt. Op de openingsdag van het grandslamtoernooi won de Nederlandse tennisser in drie sets van zijn Franse opponent Marc Gicquel: 6-4, 7-5 en 6-2. Hij komt nu uit tegen de Kroaat Ivan Dodig.

De Bakker, die als enige Nederlander in het hoofdtoernooi uitkomt, speelde een degelijke partij tegen de nummer 166 van de wereld. De tennisser kwam weliswaar moeizaam op gang – hij werd in de eerste set drie keer gebroken – maar herstelde zich steeds: 6-4. Na een mindere openingsgame in het tweede bedrijf brak De Bakker de Franse qualifier meteen terug, om de set bij 6-5 uit te serveren. In de derde set liep hij snel uit naar 5-2 en benutte hij zijn eerste matchpoint op 40-30.

De Bakker, die zijn debuut maakt in New York, steeg gisteren naar plaats 48 op de wereldranglijst. De 21-jarige tennisser verdiende veel punten door afgelopen week de halve finales te bereiken van het ATP-toernooi in New Haven.

Wil De Bakker zijn debuut in New York glans geven, dan zal hij zijn servicestatistieken wel wat moeten opkrikken: tegen Gicquel sloeg de Westlander slechts 51 procent van zijn eerste opslagen in.

Roger Federer stal gisteren de show op het centre court. De Zwitser sloeg, terwijl hij met zijn rug naar het net stond, de bal tussen zijn benen door langs zijn Argentijnse tegenstander Brian Dabul. Federer won met 6-1, 6-4 en 6-2.

De Australiër Lleyton Hewitt verloor verrassend in vijf sets van de Franse tennisser Paul-Henri Mathieu. Robin Söderling had het lastig met de Oostenrijker Andreas Haider-Maurer. De Zweed won uiteindelijk in vijf sets.

Twee andere hooggeplaatste spelers – Nikolai Davidenko en Andy Roddick – wonnen eenvoudiger. Davidenko won in drie sets van Michael Russell. Andy Roddick versloeg Stephane Robert.

Bij de vrouwen begon titelverdedigster Kim Clijsters met een zege in twee sets (6-0 en 7-5) op de Hongaarse Greta Arn. De eerste set duurde slechts 18 minuten maar de Vlaamse moest in de tweede set een 4-0-achterstand wegwerken.

Venus Williams won in twee sets van de Italiaanse Roberta Vinci. Ze had nog wel last van haar pijnlijke linkerknie, die haar sinds Wimbledon aan de kant hield.

Dinara Safina, vorig jaar nog nummer één van de wereld, verloor van Daniela Hantuchova uit Slowakije.

Alle uitslagen en speelschema op usopen.org