De Bakker eenvoudig door op US Open

Thiemo de Bakker heeft gisteren de tweede ronde van de US Open bereikt. Op de openingsdag van het grandslamtoernooi won de Nederlandse tennisser in drie sets van zijn Franse opponent Marc Gicquel: 6-4, 7-5 en 6-2. Hij komt nu uit tegen de winnaar van de partij tussen Fernando Gonzalez en Ivan Dodig, die bij het sluiten van deze krant nog niet bekend was.

De Bakker, die als enige Nederlander het hoofdtoernooi bereikte, speelde een degelijke partij tegen de nummer 166 van de wereld. Hij kwam weliswaar wat moeizaam op gang – De Bakker werd in de eerste set drie keer gebroken – maar herstelde zich wel steeds: 6-4. Na een mindere openingsgame in het tweede bedrijf brak hij de Franse qualifier meteen terug, om de set bij 6-5 uit te serveren. In de derde set liep hij snel uit naar 5-2 en benutte hij zijn eerste matchpoint op 40-30.

De Bakker, die zijn debuut maakt in New York, steeg gisteren naar plaats 48 op de wereldranglijst. De 21-jarige tennisser verdiende veel punten door afgelopen week de halve finales te bereiken van het ATP-toernooi in New Haven. Daarin verloor hij in twee sets van de als negende geplaatste Oekraïner Sergij Stachovski.

Na zijn goede optreden op Wimbledon, waar hij de derde ronde bereikte, stuitte De Bakker steeds op meer ervaren en hoger gerangschikte tegenstanders. John Isner, die op het Londense gras niet tegen hem was opgewassen, zette hem in de tweede ronde van het toernooi in Washington opzij. En ook Andy Roddick was in Cincinnati een maatje te groot voor De Bakker. „Ik kom elke keer dichterbij. Ik krijg steeds meer kansjes, maar sla dan net niet toe”, concludeerde hij na die nederlaag. „Pak je twee van de zes kansen wel, dan ziet het er heel anders uit.”

Wil De Bakker zijn debuut in New York glans geven, dan zal hij zijn servicestatistieken wel wat moeten opkrikken: tegen Gicquel sloeg de Westlander slechts 51 procent van zijn eerste opslagen in.

Kijk voor de overige uitslagen op www.usopen.org