Commissie: IPCC moet ingrijpend veranderen

Het VN-panel voor klimaatanalyse IPCC heeft sinds 1988 succesvol geopereerd bij het opstellen van klimaatrapporten. Toch moet het zijn management snel ingrijpend veranderen om succesvol te blijven. Dit gezien de enorme uitbreiding van het klimaatonderzoek en de intense bemoeienis van het publiek met het werk. Dat concludeert een commissie van de Inter-Academy Council (IAC) die in maart door VN en IPCC was verzocht de procedures van het IPCC tegen het licht te houden toen er fouten in een IPCC-rapport waren aangetroffen.

De IAC is een samenwerking van een vijftiental academies van wetenschappen. De commissie presenteerde haar conclusies gisteren aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De steeds kritischer houding van het publiek vereist een professioneler bestuur dan het IPCC nu heeft. Het zittende bestuur reageerde traag en niet doeltreffend toen de fouten werden onthuld, concludeerde de commissie in het rapport. Wezenlijke tekortkomingen zijn overigens niet ontdekt. (NRC)