Beeld uit Centre Céramique weg

Uit het Centre Céramique in Maastricht is een marmeren beeld verdwenen. Het betreft een kop van Septimius Severus, Romeins keizer tussen 193-211 na Christus, dat een waarde vertegenwoordigt van naar schatting 25.000 euro.

Het beeld is, naar nu blijkt, in november vorig jaar verdwenen. Wat ermee is gebeurd, is onduidelijk. De vitrine waarin het stond was leeg. Er waren geen braaksporen. Zes personeelsleden hadden een sleutel van de vitrine.

Centre Céramique biedt onderdak aan de Maastrichtse stadsbibliotheek, het gemeentearchief en verscheidene expositieruimtes.

De vermissing is pas in maart dit jaar bij de politie en het Art Loss Register gemeld. „We wilden eerst nagaan of het beeld niet in een depot stond of dat er intern wat anders mee was gebeurd”, zegt Eric Wetzels, directeur van Centre Céramique. „Nu zouden we het waarschijnlijk vlotter aanpakken, maar we waren deze ervaring was volkomen nieuw voor ons.” De verdwijning is ook stilgehouden omdat de verzekeraar hoopte dat het werk nog te koop zou worden aangeboden; media-aandacht had de kans daarop kleiner gemaakt.

Het beeld maakte vroeger deel uit van de collectie van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dat doet sinds enige jaren niet meer aan archeologie. Na een uitvoerig debat over nut en noodzaak van tentoonstellingsruimte voor de belangrijkste voorwerpen uit de vroege geschiedenis van Maastricht kwam de verzameling in Centre Céramique terecht.

Het van Italiaans marmer gemaakte beeld is overigens geen lokale bodemvondst. De toenmalige directeur van het Bonnefantenmuseum, Zef Timmers, ontdekte het begin jaren vijftig van de vorige eeuw op de directeurskamer van de Stedelijke Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Mogelijk is het ooit naar Limburg gekomen via een verzamelaar of een kunstenaar die het meenam na een studiereis.