Barclays investeert in ex-fabriek Stork

De investeringstak van de Britse bank Barclays neemt een meerderheidsbelang in MPS, de voormalige machinefabriek van Stork in Lichtenvoorde.

Dat heeft MPS-directeur Remko Rosman vanmorgen bevestigd. MPS (Meat Processing Systems) ontwerpt en produceert geautomatiseerde slachtsystemen voor varkens, schapen en runderen. Het bedrijf is wereldwijd marktleider van slachtsystemen.

Met de overname is volgens betrokkenen een bedrag gemoeid van ongeveer 150 miljoen euro. Bij MPS werken ongeveer 500 mensen. In 2008 boekte het bedrijf een nettowinst van bijna 4 miljoen euro op een omzet van ongeveer 90 miljoen euro, zo blijkt uit de laatste gedeponeerde jaarrekening.

Barclays neemt het meerderheidsbelang (ongeveer 75 procent) over van de Duitse participatiemaatschappij Steadfast Capital en de Nederlandse kapitaalverschaffer Penguin Ventures. Steadfast, het voormalige BHF Private Equity, kocht in 2004 een pakket aandelen van Penguin.

Penguin Ventures is in 2001 opgericht door Willem Voorvaart en Serge Kremer. Van 2001 tot 2006 gaven de twee oud-medewerkers van Stork leiding aan MPS in Lichtenvoorde.

MPS behoorde begin 2000 niet meer tot de ‘strategische activiteiten’ van Stork en werd daarom door de machinefabrikant afgestoten. Na een lange overnamestrijd nam het IJslandse Marel Food Systems twee jaar geleden Stork Food Systems over, de divisie van industrieel conglomeraat Stork die een leidende positie had op de markt voor machines voor verwerking van kippen en ander vlees.

Volgens betrokkenen toonde Marel de afgelopen tijd geen belangstelling om een meerderheidsbelang te verwerven in Meat Processing Systems.

Na de verzelfstandiging heeft MPS een gestage groei doorgemaakt. De omzet is in bijna tien jaar verdubbeld tot ongeveer 90 miljoen euro.

MPS heeft sinds 2001 ruim 900 slachtsystemen geleverd aan klanten in Europese landen, Afrika, Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Begin dit jaar heeft MPS de Deense branchegenoot Butina/Anitec overgenomen. Daarnaast beschikt de Gelderse machinebouwer over eigen productiefaciliteiten in China.

MPS ontwerpt, vervaardigt en installeert ook industriële waterzuiveringsinstallaties. Ook het behandelen, scheiden en ontwateren van slib behoort tot de activiteiten van het bedrijf. Volgens directeur Rosman van MPS gaat het om zo’n 15 à 20 procent van de totale omzet. Hij voorziet voor de nabije toekomst „een solide toename van deze activiteiten”.

De directeur van MPS verwacht dat zijn bedrijf met de nieuwe financier de groei van de afgelopen jaren kan voortzetten.