Arrestatie van grote crimineel 'Barbie' in Mexico

De Mexicaanse politie heeft gisteren Édgar Valdez, een van de meest gezochte drugsbazen van het land, gearresteerd. Valdez (37) vocht voor het leiderschap over het zogenoemde Beltrán Leyva-kartel en wordt verantwoordelijk gehouden voor veel gewelddadigheden.

Bij zijn arrestatie gisteren in een residentieel gebied nabij Mexico-Stad bood Valdez nauwelijks verzet, volgens de politie. Zowel in Mexico als in de Verenigde Staten is ongeveer twee miljoen dollar (1,6 miljoen euro) voor hem uitgeloofd, maar het is onbekend of hij wordt uitgeleverd.

Valdez, bijgenaamd ‘La Barbie’ wegens zijn lichte huidskleur en blauwe ogen als Barbies vriend Ken, groeide op in een middenklassegezin in Texas. Hij begon als scholier met de verkoop van marihuana, emigreerde later naar Mexico en werkte zich op tot luitenant binnen het kartel van de gebroeders Beltrán Leyva.

Na de dood van bendeleider Arturo bij een arrestatiepoging eind vorig jaar, scheidde Valdez zich met een fractie van het kartel af. Sindsdien woedt er een bloedige interne machtstrijd. Eerder deze maand nog werden hangend aan een brug in een rijke buurt buiten Mexico-Stad de lichamen gevonden van vier onthoofde en verminkte mannen met een briefje met de tekst: „Dit overkomt iedereen die samenwerkt met de verrader Édgar Valdez.”

De arrestatie van Valdez is een nieuwe overwinning voor de Mexicaanse president Felipe Calderón die de drugskartels in 2006 de oorlog verklaarde. Eind juli doodden militairen de derde man van het grote Sinaloa-kartel, Ignacio Coronel. Naast de dood van Arturo Beltrán Leyva, is ook zijn broer Carlos eind december vorig jaar gearresteerd.

Tegelijkertijd blijft het geweld tussen de rivaliserende kartels, die samen jaarlijks naar schatting 40 miljard dollar (31,5 miljard euro) verdienen, escaleren. Door het machtsvacuüm na Valdez’ arrestatie is het waarschijnlijk dat de kartels Los Zetas, Sinaloa en La Familia zullen proberen om zijn territorium in Mexico te veroveren, aldus Pedro de la Cruz, een veiligheidsanalist aan de Nationale Universiteit van Mexico.

De Mexicaanse politie heeft dit jaar 10 procent van de politiemacht ontslagen wegens corruptie, zo is gisteren bekendgemaakt. Het gaat om 3.200 agenten, daarnaast worden disciplinaire maatregelen getroffen tegen 1.020 politiemannen. Veel Mexicaanse agenten collaboreren met de kartels. Eerder deze maand bijvoorbeeld vermoordden bendeleden van Los Zetas bijvoorbeeld de burgemeester van Santiago, terwijl de corrupte agenten die hem moesten beveiligen niet ingrepen bij zijn ontvoering. (Reuters, AP, AFP)