Applaus bij terugkeer van Van Nistelrooy

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Ruud van Nistelrooy opgeroepen als vervanger van Robin van Persie. De spits van HSV genoot vanmorgen in Katwijk van zijn rentree.

31-08-2010, Katwijk. Training Nederlands elftal. Ruud van Nistelrooy. Foto Bas Czerwinski

Op het veld van Quick Boys, voor de Dirk Kuijt tribune, keerde Ruud van Nistelrooy vandaag terug bij Oranje. De 34-jarige spits van HSV kwam samen met Khalid Boulahrouz als laatste het veld op. De selectie van het Nederlands elftal applaudisseerde voor de aanvaller. Lachend voegde Van Nistelrooy zich bij de groep. Zo’n honderd mensen keken naar het tafereel.

Van The Man is in de ogen van bondscoach Bert van Marwijk de aangewezen man om de geblesseerde Robin van Persie te vervangen. De aanvaller van Oranje moest zaterdag in het duel met Blackburn Rovers na 35 minuten naar de kant met een blessure aan zijn linkerenkel en zal waarschijnlijk een maand niet kunnen spelen. Op het WK in Zuid-Afrika was Van Persie de vaste centrumspits van de vice-wereldkampioen. Hij scoorde slechts één keer.

Het Nederlands elftal begint vrijdag in en tegen San Marino, in stadion Olimpico Serravalle, aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2012 in Polen en Oekraïne. Volgende week dinsdag volgt een thuiswedstrijd tegen Finland.

Na het wegvallen van Van Persie had Van Marwijk niet veel opties meer naast Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt. De eredivisiespitsen Ricky van Wolfswinkel en Bas Dost zijn nog te licht voor het grote werk. Van Nistelrooy bewees de afgelopen weken met drie competitietreffers bij het Duitse HSV dat zijn scherpte terug is.

Van Nistelrooy stelde vorig seizoen na een langdurige blessure alles in het werk om mee te kunnen doen aan het WK. Tot grote teleurstelling van de afmaker nam de bondscoach hem niet op in de selectie. Van Marwijk vond dat Van Nistelrooy „de absolute scherpte miste om van toegevoegde waarde te kunnen zijn”.

Van Nistelrooy speelde zijn laatste interland op het EK in 2008 tegen Rusland. De spits maakte in de verloren kwartfinale zijn 33ste doelpunt voor het Nederlands elftal dat toen nog onder leiding stond van Marco van Basten. Van Nistelrooy viel na het WK van 2006 onder de vorige bondscoach ook een tijd buiten de selectie. De spits verweet Van Basten dat hij vooral spelers opstelde die persoonlijk bij hem in de smaak vielen. In de aanloop naar het EK sloten Van Nistelrooy en Van Basten vrede en keerde hij terug bij Oranje. Na het toernooi bedankte hij voor het Nederlands elftal om zich op Real Madrid te kunnen richten.

Decennia lang heeft Nederland de wereld verbaasd door goede spitsen af te leveren. Van Johan Cruijff tot Marco van Basten, van Patrick Kluivert tot Dennis Bergkamp en Ruud van Nistelrooy. Ze konden het scoren van doelpunten combineren met soms technisch hoogstaand voetbal. Een onomstreden opvolger van Van Nistelrooy werd de afgelopen jaren niet gevonden. Kuijt, Huntelaar en Van Persie probeerden de leemte op te vullen, maar geen van drieën wist te overtuigen.

Kuijt en Van Persie zijn geen echte centrumspitsen. Huntelaar kwam de afgelopen tijd bij Real Madrid en AC Milan weinig aan spelen toe, dat hij ook bij Oranje op een zijspoor kwam. Hij moet zich nu bij Schalke 04 gaan bewijzen. Tijdens de kwalificatie voor het WK van 2010 deed Van Marwijk tijdelijk een beroep op doelman Edwin van der Sar toen door verschillende blessures een keepersprobleem optrad. Daarna deed Van der Sar weer een stap terug voor Ajax-doelman Maarten Stekelenburg.

In dat licht moet ook de terugkeer van Van Nistelrooy worden gezien. De kans dat de spits over twee jaar op zijn 36ste de aanvalsleider van Oranje zal zijn, is niet groot. Van Nistelrooy genoot vandaag van zijn verrassende rentree. Die hoopt hij vrijdagavond in San Marino, in zijn 65ste interland, als doelpuntenmaker op te luisteren.

    • Koen Greven