Wilders boos om brief CDA

De oproep van een groep prominente CDA’ers dit weekend in NRC Handelsblad aan hun eigen fractie om de formatieonderhandelingen met de VVD en PVV te stoppen, is volgens PVV-leider Geert Wilders een „hetze” tegen zijn kiezers. Dat twitterde hij zaterdag. „Ik zeg tegen hen: wacht onderhandelingen af en stop met het demoniseren van 1.5 mln kiezers!”

CDA-partijvoorzitter Henk Bleker wil niet reageren op de brief. Zijn woordvoerder verwees naar een eerdere reactie van Bleker op bezorgde CDA’ers. Daarin vraagt Bleker ze het resultaat van de onderhandelingen af te wachten, voordat ze een oordeel vellen.

„De beoogde coalitie is noch in het belang van het land, noch in het belang van onze partij”, schrijven bijna zestig volksvertegenwoordigers, bestuurders en ex-bewindslieden in hun open brief. Ex-minister Cees Veerman, nu voorzitter van het Wetenschappelijke Instituut van het CDA, heeft het initiatief tot de brief genomen. Er zal een „scheiding der geesten in de samenleving” ontstaan, aldus de auteurs, die een „afsplitsing” in de partij vrezen.

De brief is mede ondertekend door voormalig eurocommissaris Frans Andriessen, de oud-ministers Hanja Maij-Weggen (Verkeer & Waterstaat) en Bert de Vries (Sociale Zaken), ex-partijvoorzitter Tineke Lodders en oud-bankier Herman Wijffels.

Lees de brief van de CDA-prominenten aan de fractie via nrcnext.nl/links