Vraagtekens bij 'pr-show' van politie rond Dino S.

Vrij snel na de arrestatie van Dino S., vrijdag, was zijn aanhouding al te zien in een filmpje van de Nationale Recherche. „Welk belang is hiermee gediend?”

Geblinddoekt en geboeid komt Dino S. vrijdagavond uit een woning aan de Amsterdamse Rozengracht. De gelijkenis met de foto die de politie heeft verspreid is treffend. Met een wit vest over zijn schouders wordt hij afgevoerd in een grijze BMW X5. Bij de auto staan zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. Boven de rechercheurs, die onherkenbaar zijn door helm of bivakmuts, hangt een politiehelikopter.

De beelden van de arrestatie van Dino S. zijn gemaakt en vrijgegeven door de Nationale Recherche, de politiedienst die verantwoordelijk is voor diens opsporing en aanhouding. Ze verschenen razendsnel op websites als YouTube. Het is zeer ongebruikelijk dat zulke beelden publiek worden gemaakt. Volgens een woordvoerder van de Nationale Recherche is het een weloverwogen keuze geweest dit te doen.

„Borstklopperij”, zegt een betrokkene op voorwaarde van anonimiteit. Helemaal niet, vindt de Nationale Recherche. „Het zijn vrij onschuldige beelden, waarvan wij dachten dat de pers ze graag wilde hebben”, aldus de woordvoerder. „Dit is in balans, de rechten van de verdachte worden niet geschonden.”

Advocaat Frank van Ardenne kwalificeert de werkwijze van de politie in de zaak van Dino S. als „kwalijk” en „in strijd met de interne richtlijnen”. Vrijgeven van namen en foto’s moet een gerechtvaardigd opsporingsdoel dienen, aldus Van Ardenne. „Daar is hier geen sprake meer van. Het tonen van beelden van Dino S. zelf is een onnodige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.” Van Ardenne is overigens niet betrokken bij de verdediging van Dino S. of bij zaken waarin hij een rol speelt.

Hoogleraar strafrecht Theo de Roos is het met Van Ardenne eens. Hij noemt het vrijgeven van de beelden verbazingwekkend. „Het is mij niet duidelijk welk belang hier wordt gediend”, aldus De Roos. Hij begrijpt dan ook de kritiek van Bénédicte Ficq, S.’ raadsvrouw, die spreekt van trial by media. De Roos: „Dat Dino S. de grootste crimineel van Nederland is, moet nog bewezen worden. Als dat niet lukt, kan al die publiciteit zich ook tegen justitie en politie keren.”

De arrestatie van Dino S. is een van de laatste stappen in een langdurig justitieel onderzoek dat begon na de liquidatie van de Amsterdamse vastgoedbaron Willem Endstra in mei 2004. Endstra, die voor een groot aantal criminelen geld had geïnvesteerd in vastgoed, sprak in het jaar voor zijn dood regelmatig met de politie over Heinekenontvoerder Willem Holleeder en diens handlangers. Endstra beschuldigde Holleeder van afpersing. In die gesprekken beschreef Endstra Dino S. als de ‘zware jongen’ van Holleeder.

Vervolg Dino S: pagina 3

Dino S. werd gezien als een van de grote jongens

Endstra over Dino S. tegen de politie: „Nou, dat is een keiharde. Ze sidderen allemaal voor hem.”

Toen de politie Holleeder en een groep medestanders in januari 2006 arresteerde, was Dino S. er niet bij. De politie had op dat moment onvoldoende bewijs tegen hem.

Dino S. ontleent zijn reputatie van grote jongen in het Amsterdamse criminele milieu niet alleen aan Endstra. S. was actief als vechtsporter en portier bij clubs, een combinatie die wel vaker het voorportaal tot de zware criminaliteit is geweest.

In 1989 trad hij voor het eerst op de voorgrond. Hij was betrokken bij de dood van een man in een een Volendamse kroeg. Het slachtoffer was op het hoofd geslagen met de poot van een barkruk. S. werd veroordeeld tot vier jaar cel. In 1994 verkeerde hij in gezelschap van een aantal bekende Nederlandse criminelen die de VS werden uitgezet. Bekendste leden van deze groepwaren Jan Femer en Mink Kok. Zij golden als de erfgenamen van de in 1991 geliquideerde maffiabaas en hasjhandelaar Klaas Bruinsma. Nadat Femer in 2000 werd doodgeschoten en Kok in de cel belandde voor drugs- en wapenhandel, steeg S. in de hiërarchie van het Amsterdamse milieu.

In onderzoeksdossiers naar corruptie bij de Amsterdamse politie duikt Dino S. ook op. Mogelijk heeft hij een aantal corrupte contacten van Femer en Kok overgenomen. Zo werd Dino S. gefotografeerd met een voormalig rechercheur van de Amsterdamse politie die enige jaren geleden werd vervolgd wegens het verhandelen van vertrouwelijke politie-informatie; een zaak die overigens niet leidde tot veroordelingen.

Na de arrestatie van Holleeder was S. een van de weinige criminelen uit de tijd van Klaas Bruinsma die het geweld in de stad hadden overleefd en niet vastzaten. In 2007 keerden zijn kansen toen justitie S. via een buitenlandse informant wist te linken aan een groot internationaal drugsnetwerk. S. sloeg op de vlucht. Ondanks een internationaal opsporingsbevel slaagde justitie en politie er niet in hem te pakken te krijgen voor de behandeling van de drugszaak. Dat leidde tot irritatie, ondanks een veroordeling bij verstek eind 2009. Tegen de opgelegde 8 jaar cel is hoger beroep aangetekend.

Sinds 2007 wordt de naam van S. in verband gebracht met de serie moorden in de Amsterdamse onderwereld. Volgens kroongetuige Peter la S. is Dino S. opdrachtgever van een aantal van die moorden. In dit immense strafdossier zitten ook aanwijzingen dat S. die opdrachten zou hebben verstrekt in samenspraak met Holleeder.

    • Jan Meeus