Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In Nederland rijden al meer dan 200.000 kleine zuinige auto’s waar de eigenaren geen wegenbelasting voor hoeven te betalen. Er is echter een kans dat het nieuwe kabinet deze regeling na amper een jaar al weer beëindigt. Veel automobilisten moeten dan ineens wel belasting gaan betalen, en dat leidt soms tot schrijnende situaties, zoals twee automobilisten vertellen. Wouter van Embden van de onafhankelijke Stichting Autobelangen vertelt over de actie die hij samen met de Bovag gaat voeren als opnieuw belasting wordt geheven op milieuvriendelijke auto’s. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Deze week is het zes jaar geleden dat Tsjetsjeense terroristen honderden kinderen, hun ouders en leraren in een basisschool gijzelden. Drie dagen later maakte de Russische veiligheidsdienst een einde aan de bezetting. Ruim driehonderd mensen, onder wie tweehonderd kinderen, kwamen om. Reportage over de in Nederland wonende Bella Tubejeva tijdens een bezoek aan haar twee tantes in Beslan. De een was directrice, de ander lerares op de school. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Robbert Dijkgraaf, onder meer voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, licht zijn evaluatierapport toe over eerdere, omstreden rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change. Verder aandacht voor het controversiële boek van de Duitse SPD-politicus en bankier Thilo Sarrazin Deutschland schafft sich ab, dat vandaag werd gepresenteerd. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

L’invité. Patrick Simonin in gesprek met een gast uit de wereld van de politiek, economie of cultuur. Vanavond met striptekenaar Zep, bedenker van de stripfiguur Titeuf. TV5, 18.20-18.30u.

Nachtzoen. Annemiek Schrijver praat met een bekende of onbekende Nederlander over de voorbije dag. Vanavond met filosofielerares Catharina Schimmelpenninck. Ned.2, 0.15-0.25u.

documentaire

Andreas Gursky – Das globale Foto. Film van Jan Schmidt-Garre over de werkwijze van fotograaf Gursky, die bekend staat om zijn dramatische foto’s van (industriële) landschappen waarin mensen vrijwel ontbreken. Sinds het midden van de jaren 90 gebruikt Gursky digitale technieken om zijn beelden te monteren. Deze film volgt het ontstaan van de serie Hamm, Bergwerk Ost. De fotograaf wordt gevolgd vanaf de eerste kennismaking met de locatie, via het maken van de opnamen en de bewerkingen in de computerstudio tot de expositie en de verkoop van het werk.Arte, 23.10-0.05u.

Dokument: een wereld van Geschil. Documentaire over de Geschillencommissie Reizen. Een mevrouw is boos omdat hotelpersoneel haar dreigend en onvriendelijk behandeld zou hebben. De medewerker van de reisorganisator vindt de klacht ongegrond. Volgens hem heeft mevrouw persoonlijke problemen die zij op haar vakantielocatie projecteert.Ned.2, 23.25-0.15u.

amusement

Toon Hermans. Derde van vierdelige serie met een compilatie van hoogtepunten uit de onemanshows van de entertainer, in aanloop naar de opnamen op 5 september in Sittard van een concert waarmee een hommage aan de in 2000 overleden cabaretier, zanger, dichter en schilder wordt gebracht. Ned.2, 20.55-22.00u.

MaDiWoDoVrijdagShow. Nieuwe latenightshow, gepresenteerd door Paul de Leeuw. Hij wordt om de dag bijgestaan door Filemon Wesselink of Erben Wennemars.Ned.3, 22.00-22.50u.

In therapie. Hoewel haar therapie al beëindigd is gaat Lara (Halina Reijn) toch weer bij haar therapeut (Jacob Derwig) langs voor een goed gesprek. Ned.2, 22.40-23.15

Lipdub. Nieuw internetfenomeen: de lipdub is een door een groep mensen schijnbaar spontaan, in één take opgenomen geplaybackte videoclip die op YouTube wordt gezet. Lipdubs worden vooral op universiteiten gemaakt (zie universitylipdub.com), maar in dit programma wordt een achttienjarig meisje in Roosendaal verrast met een door familie, vrienden en kennissen gemaakte lipdub. We zien de voorbereidingen, verkleedpartijen, mislukte pogingen en uiteindelijk het resultaat. Ned.3, 23.25-0.00u.

radio

Kunststof. Talkshow. Jellie Brouwer praat met actrice Halina Reijn, die nog tot en met zaterdag schittert in Ibsens Hedda Gabler van Toneelgroep Amsterdam, en die in binnen- en buitenland triomfen viert met Cocteau’s La Voix Humaine. Ook speelt Reijn in de tv-serie In therapie. Radio 1, 19.02-20.00u.

Radio 6 Live: North Sea Jazz 2010. Eerste uitzending van serie opnamen. Het optreden dat Herbie Hancock zaterdag 10 juli met enkele van de medewerkers aan zijn ‘Imagine Project’ op het festival gaf. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag kijkt hij met muzikanten uit verschillende landen terug op zijn carrière, onder meer met oude klassiekers als Watermelon Man en Chameleon. De muzikanten: Kristina Train (zang) Lionel Loueke (gitaar); Herbie Hancock (piano); Greg Phillinganes (keyboard); Tal Wilkenfeld (contrabas) en Vinnie Colaiuta (drums). Radio 6, 22.02-0.00u.