Vitesse heeft last van het Jordania-effect

Vitesse was kansloos tegen Feyenoord en wacht op de komst van versterkingen.

Aissati maakte zijn debuut voor de Arnhemse club en schrok van het niveau.

Vitesse-doelman Eloy Room tijdens het duel bij Feyenoord, dat de ploeg uit Arnhem met 4-0 verloor. Foto ProShots voetbal, eredivisie, seizoen 2010-2011, rotterdam, 29-08-2010, feyenoord - vitesse 4-0, keeper eloy room over de kop Pro Shots

Ted van Leeuwen, manager voetbal van Vitesse, is sinds de komst van de nieuwe eigenaar Merab Jordania „in een wervelstorm terechtgekomen”. De doelstellingen van de Arnhemse voetbalclub zijn na de komst van de Georgiër op zijn kop gezet. Overleven met een selectie vol goedkope jeugdspelers was twee weken geleden nog de missie. Nu is het landskampioenschap binnen een tijdsbestek van drie jaar het doel. „Eerst mocht ik blij zijn als ik iemand kon huren. Nu worden de spelers bij bosjes aangeboden. Maar ik heb ook gemerkt dat de prijzen snel omhoog gaan. Voetballers waar een miljoen voor werd gevraagd, kosten nu 1,9 miljoen voor Vitesse. Dat is het Jordania-effect”, stelt Van Leeuwen, die tot 1 september de tijd heeft om versterkingen voor de club binnen te halen.

Van Leeuwen legde de afgelopen veertien dagen vier huurlingen vast die het kwaliteitsarme elftal van trainer Theo Bos een impuls moeten geven. Ismaïl Assati werd gehuurd van Ajax. Slobodan Rajkovic, Matej Delac en Nemanja Matic kwamen over van het Londense Chelsea. Met name de komst van de drie Chelsea-spelers voedde de geruchten over de banden die Jordania met de Russische eigenaar Roman Abramovitsj zou onderhouden. Van Leeuwen haalt na de 4-0 nederlaag in de perskamer van Feyenoord zijn schouders erover op. „Ik zal je zeggen dat Rajkovic en Delac al heel lang bij ons op lijstjes stonden. Als Jordania er niet was geweest dan zouden ze denk ik ook gekomen zijn”, zegt Van Leeuwen. „Er kan alleen nu veel meer. Dat is even aanpassen.”

Na de overname door Jordania is het geen moment rustig geweest bij Vitesse. Bij de overdracht probeerde voormalig eigenaar Maasbert Schouten direct een hosannastemming te kweken. „Vanaf nu gaan we voor het kampioenschap”, zo stelde hij. En Jordania riep zelfverzekerd „give me two more days” toen hem werd gevraagd wanneer de versterkingen zouden komen. De komst van Jordania riep echter bij de KNVB vragen op. De Nederlandse voetbalbond gaf niet zonder meer goedkeuring en nodigde Jordania uit voor een onderhoud. De KNVB wil de geldstromen achter de overname tegen het licht houden. Vitesse moet de KNVB over twee weken een nieuwe begroting met een bijpassend liquiditeitenoverzicht laten zien.

Van Leeuwen houdt zich daar niet mee bezig. „Nee, Vitesse is gewoon overgenomen. Een man heeft al zijn aandelen verkocht aan een ander. Dat gebeurt wel vaker bij bedrijven. Ik werk met het budget dat ik bij Vitesse tot mijn beschikking heb. Ik kan me toch niet steeds gaan afvragen waar het geld vandaan komt? Daar denk ik ook niet over na. Ik doe gewoon mijn werk.”

Het Algemeen Dagblad kwam zaterdag met een verhaal waarin Jordania als een stroman voor de rijke Russische zakenman Sjalva Tsjigirinski werd afgeschilderd. Het geld waarmee Vitesse is gekocht zou afkomstige zijn van een investeringsmaatschappij op de Maagdeneilanden. „Ik heb het gelezen”, stelt Van Leeuwen. „Wat moet ik daarmee? Ik denk dat ze daar nog een verhaal op de plank hadden liggen dat ze goed konden gebruiken. Het geeft een overzicht van een aantal geldstromen. En als het al waar is, wat dan nog? Het ging in elk geval niet om deze Tsjigirinski. Ze hadden de verkeerde voor zich.” Het zou om een broer van de Russische zakenman gaan.

Het elftal van Vitesse liet gisteren in de Kuip zien dat versterkingen meer dan nodig zijn. De ploeg van Bos leed tegen Feyenoord een kansloze nederlaag. Matic en Aissati maakten op het middenveld hun debuut voor de Arnhemse club. Aissati schrok van het niveau van zijn nieuwe ploeggenoten. „Ja, ik had Vitesse een paar weken geleden tegen Ajax gezien. Toen durfden ze te voetballen. Dat was nu anders. We liepen vrijwel de hele wedstrijd achter Feyenoord aan. In het veld werd amper gesproken”, stelde de voormalige speler van PSV, FC Twente en Ajax. „Een 4-0 nederlaag heb ik nog niet eerder meegemaakt. Tijdens de nabespreking zal ik zeker mijn zegje doen. Als er versterkingen komen, dan moeten dat ervaren spelers zijn.”

De komende dagen wordt bij Vitesse alles in het werk gesteld om de selectie verder te versterken. „Het zijn hectische tijden. Ik verwacht tot het verstrijken van de transfertermijn nog wel een paar nieuwelingen”, zegt coach Bos. „Na 1 september kan ik dan eindelijk van Vitesse een echt team gaan maken.”

Van Leeuwen beaamt dat Vitesse zeker nog met nieuwe aanwinsten zal komen. „Namen noemen doe ik niet”, stelt de manager voetbal. „Dan gaat de prijs direct omhoog. We zijn met een stuk of tien opties bezig. Als die allemaal zouden komen, dan hebben we een probleem. Maar je moet je nu eenmaal goed voorbereiden. Je kan niet zomaar op de laatste dag iets binnenhalen.”

    • Koen Greven