Verkeerd standpunt

Bij de harde stortbuien in Nederland van afgelopen week regende het nattigheid in het nieuws. Ondergelopen kelders, lekkende opslagruimten, onbetrouwbare dijken en dikke lagen modder. De nieuwslezer van de Publieke Omroep besloot het hierna volgende item – de overstromingen in Pakistan – aan te kondigen als ‘het echte nieuws over de watersnood’.

Slechts een enkele keer blijft zo’n persoonlijke toevoeging hangen. Want de rampenratelaar, die nu eenmaal ook mens is, had natuurlijk gelijk. Wat zich in Pakistan afspeelt is met geen pen te beschrijven. En bij zoveel in het oog lopend onderscheid benoemde ook hij de verhoudingen eens.

Of we ons moeten schamen voor problemen die vanaf een beroerder standpunt amper problemen zijn? Over verhoudingen gesproken. Zo wreef een Chinese vriendin mij onlangs in dat Nederlandse zorgen over geld geen pas geven omdat materiële onbezorgdheid hier in haar ogen vooral een kwestie van keuze is. Het is immers maar net wat je allemaal denkt nodig te hebben – brood en een dak is er, mits gezond bij verstand, voor iedereen.

Ik reageerde als door een adder gebeten en bitste terug dat zij in andermans schoenen zou moeten staan om te weten wat zulke zorgen voorstellen. Waarop ik werd overspoeld met een en al Chinese misère. Daarvan is er genoeg. Met arme kindermeisjes van het Chinese platteland die huis en haard achterlaten om welgestelde gezinnen in de stad de luiers om te binden kun je per slot van rekening een ondergelopen polder dempen. Dát, zo stelde de vriendin streng, waren pas echte zorgen. Wie in Nederland laat nou zijn gezin in de steek omdat er brood op de plank moet?

Met al die tweeverdieners, die de hele opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen voor veel geld outsourcen zijn dat er genoeg, zou je zeggen. Inderdaad. Daar kiezen we in de ogen van de Chinese vriendin dus zelf voor.

Punt gemaakt.

Maar helpt het ook? Maakt het er andermans kelderleed of geldzorgen minder op? Welnee. Al kun je god danken dat je geen kindermeisje bent op het Pakistaanse platteland.

    • Floris-Jan van Luyn