Venetië bekroont Nederlanders

De Architectuurbiënnale in Venetië, die dit jaar voor de twaalfde keer wordt gehouden, heeft een aantal Nederlandse deelnemers onderscheiden. Rem Koolhaas, oprichter van bureau OMA, kreeg de Gouden Leeuw voor zijn hele oeuvre. De Zilveren Leeuw voor veelbelovend jong talent was voor fotograaf Bas Princen, samen met het Belgische architectenbureau Office. Tuinontwerper Piet Oudolf kreeg een eervolle vermelding voor zijn tuin in Il Giardino delle Vergini – de eerste tuin ooit op de Architectuurbiënnale.

Oudolf wees in eerste instantie het verzoek van de biënnale af, zegt hij staande in zijn tuin op de kop van Arsenale, een oude munitieopslag omgeven door brede waterwegen en oude bakstenen loodsen en botenhuizen. „Ze hebben hier geen tuincultuur, in Noord-Italië is het alleen maar vorm en decoratie. Mijn tuinen zijn dynamische landschappen.” Oudolf verwacht niet dat zijn tuin een lang leven beschoren zal zijn: „Ze weten hier niet hoe ze zoiets moeten onderhouden. Ik zie het maar als een tijdelijke installatie.”

Voordat Bas Princen samen met Kersten Geers en David Van Severen van bureau Office hun tentoonstelling konden inrichten, moesten ze eerst de locatie, een in onbruik geraakte opslag met zeven kamers, veroveren. „Dat betekende puin weghalen, deuren schilderen en vooral veel bramenstruiken verwijderen”, zegt Princen. „Nu staan er in iedere van de zeven kamers drie werken, twee collages van Office en een foto van mij, die een zeker verwantschap met elkaar hebben.”

Soms is niet te zien wat bedacht is en wat echt, welke werken collages zijn en welke foto’s. Die grote gouden doos tussen parkeerterreinen? Een foto, hoe onwerkelijk die ook lijkt. Dat grote marmeren gebouw aan een Berlijnse straat? Een collage, al had het ook ‘waargebeurd’ kunnen zijn. „Het zijn allemaal ambigue ruimte”, zegt Princen. „Zij ontwerpen ze, ik vang ze in fotografie.”

Rem Koolhaas is met OMA prominent aanwezig. In het hoofdgebouw heeft hij een tentoonstelling, Preservation, en samen met Gilberto Benneton, oprichter van het kledingmerk, presenteerde hij een plan voor de verbouwing van een Duitse handelspost uit de 13de eeuw naast de Rialto-brug tot een warenhuis en cultureel centrum.

    • Tracy Metz