Tsetsjenië doodt 12 rebellen

De politie in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft gisteren twaalf rebellen gedood, die het geboortedorp Tsentoroj van president Ramzan Kadyrov aanvielen. Het is voor het eerst in jaren dat in de relatief rustige deelrepubliek op de noordelijke Kaukasus dergelijk fors geweld woedde.

Volgens analisten zou de actie het begin kunnen zijn van een nieuwe terreurcampagne in Tsjetsjenië. „Deze overval is een signaal aan president Kadyrov, die denkt dat hij de situatie helemaal in de hand heeft”, zegt Grigori Sjvedov, hoofdredacteur van internetkrant Kaukasische Knoop.

Zondagochtend vielen dertig rebellen het dorp binnen. Ze staken tien huizen van vertrouwelingen van Kadyrov in brand. Volgens de autoriteiten werden bij die aanval vijf politiemannen gedood en raakten zeventien anderen gewond. Een lokale informant meldt dat ook enkele burgers zijn omgekomen.

Op de staatstelevisie maakte Kadyrov bekend dat hij zelf de actie tegen de opstandelingen heeft geleid. Het is niet duidelijk of hij al in het dorp was toen de rebellen de aanval openden.

De aanval op het dorp is een tegenslag voor de 33-jarige Tsjetsjeense president, die volgend jaar door het Kremlin moet worden herbenoemd. Kadyrov dankt zijn positie vooral aan het feit dat hij de rebellen onder de duim weet te houden.

Critici van zijn beleid werden vermoord, tot in het buitenland toe. In Oostenrijk wordt binnenkort een proces gevoerd tegen de vermeende daders van de moord in Wenen op een van zijn tegenstanders.

In eigen land heeft Kadyrov de islamitische wetgeving ingevoerd. Tsjetsjeense vrouwen zijn daardoor verplicht een hoofddoek te dragen. Tsjetsjenië probeerde zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 door middel van twee bloedige burgeroorlogen van Rusland af te scheiden. Daarbij vielen tienduizenden slachtoffers en sloegen zeker 100.000 inwoners van de deelrepubliek op de vlucht.

Ook in Dagestan en Kabardino-Balkarië, twee andere onrustige deelrepublieken op de noordelijke Kaukasus, kwam het dit weekeinde tot geweld. Daarbij werden tien rebellen gedood.