Titelkandidaten Ajax en FC Twente halen fors uit

FC Twente en Ajax hebben gisteren beide een overtuigende zege behaald. De kampioen won thuis met 4-0 van FC Utrecht. Ajax was in Doetinchem met 5-0 te sterk voor De Graafschap.

Voor FC Twente was het de tweede zege op rij. Evenals vorige week tegen Vitesse (3-0) namen de spitsen Marc Janko en Luuk de Jong – beiden scoorden tweemaal – de productie voor hun rekening.

De nieuwe trainer Michel Preud’homme laat zijn ploeg aanvallend spelen met het koppel Janko-De Jong en op de flanken Bryan Ruiz en Nacer Chadli. Chadli was in de eerste helft een van de opvallendste spelers. Met goede schoten en voorzetten was de linkerspits voortdurend dreigend. Doelman Michel Vorm voorkwam enkele malen een treffer van Chadli.

Na de pauze nam de druk op het Utrechtse doel toe. In de 64ste minuut maakte Janko de openingstreffer uit een voorzet van Theo Janssen. Janko maakte ook de 2-0, opnieuw op aangeven van Janssen. De Jong maakte er vervolgens 3-0 van en bepaalde – na een solo – de eindstand op 4-0.

„Het begint te lopen”, zei Preud’homme, wiens ploeg dit seizoen begon met twee doelpuntloze gelijke spelen. „We hebben veel nieuwe spelers. Het duurt even voor men weet wat men aan elkaar heeft.”

Ajax had een makkelijke middag tegen De Graafschap, dat een gelaten indruk maakte. De score had hoger kunnen uitvallen, als Ajax vorige week niet tegen Dinamo Kiev had gespeeld. De ploeg van coach Martin Jol speelde in een laag tempo; de spelers oogden soms vermoeid.

Maar onder aanvoering van Luis Suarez werd het verzet van De Graafschap snel gebroken. Suarez profiteerde in de 14de minuut van een dekkingsfout in de defensie van de thuisclub. Hij kon vrij inkoppen uit een voorzet van Gregory van de Wiel: 0-1. De aanvoerder uit Uruguay tekende vlak voor rust ook voor 0-2.

Een overtreding van Jordy Buijs op Siem de Jong leidde in de 68ste minuut de derde treffer in. Urby Emanuelson krulde de bal uit de vrije trap in de bovenhoek. In de slotfase vergrootten opnieuw Suarez en Christian Eriksen de marge tot 5-0.

„Je moet maar afwachten hoe de jongens na zo’n wedstrijd tegen Dinamo Kiev aan de start verschijnen”, zei Jol. „Ik was erg tevreden over het eerste kwartier en vond ons na de 1-0 even slordig spelen. Daarna hebben we de wedstrijd echter professioneel uitgespeeld. Ik ben dus tevreden.” Jol benadrukte dat Miralem Sulejmani niet meer aan een andere club wordt verhuurd. De trainer sluit bovendien niet uit dat Ajax – na Mounir El Hamdaoui en Mido – nog een aanvaller aantrekt. (ANP)