Schiphol ziet na crisis stijging van aantal passagiers

De Schiphol Group is bezig zich langzaam te herstellen van de economische crisis. In het eerste half jaar maakten meer passagiers gebruik van de luchthavens van de Schiphol Group en werd meer vracht verwerkt dan in de vergelijkbare periode een jaar geleden. Dit heeft de directie vandaag bekendgemaakt.

De omzet daalde tussen januari en juli weliswaar met 1,5 procent, van 553,5 miljoen euro naar 545 miljoen euro, maar de winst steeg van 22,4 naar 69,2 miljoen euro. Terminal 4 van John F. Kennedy Airport bij New York, die sinds begin deze maand volledig in handen is van Schiphol, leverde met 17,2 miljoen euro een belangrijke bijdrage aan de winst.

De IJslandse aswolk, waardoor Schiphol en veel andere Europese luchthavens in april en mei enkele dagen dicht waren, drukte het resultaat. Schiphol kreeg wegens de aswolk 690.000 passagiers minder en liep 12 miljoen euro omzet mis.

Financieel directeur Pieter Verboom zei vanmorgen in een toelichting dat zijn bedrijf bezig is „uit het dal” te klimmen. „We hebben weer meer passagiers, meer vracht, meer bestedingen, het begin is er, maar we zijn er nog niet.”

De Schiphol Group bestaat uit Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad, Terminal 4 van JFK Airport bij New York, Eindhoven Airport (belang 51 procent) en enkele kleinere deelnemingen in het buitenland. Het aantal passagiers steeg op de Nederlandse luchthavens van de groep met 2 procent en de vracht met 22 procent ten opzichte van de eerste helft van 2009. Vorig jaar was als gevolg van de crisis een zeer slecht jaar voor de luchtvaart. Het aantal passagiers dat Schiphol in 2009 in Nederland verwerkte daalde toen van 47 miljoen naar 43 miljoen.

In Nederland was Eindhoven dit jaar de best presterende luchthaven: het aantal passagiers steeg er de afgelopen zes maanden met 27 procent tot ruim 900.000. Rotterdam The Hague Airport zakte verder weg, met een verlies van 2,3 procent tot 450.000 passagiers, het laagste sinds 2003. Op luchthaven Schiphol zelf nam het aantal passagiers in het eerste half jaar toe met 1,1 procent, tot 20,5 miljoen.

De tarieven die Schiphol berekent aan luchtvaartmaatschappijen en afhandelingsbedrijven zijn gedaald. De opbrengst uit havengelden en afhandeling was daardoor 3,6 procent lager. Pieter Verboom zei dat Schiphol de tarieven weer wil verhogen, maar dat zal niet gebeuren vóór 1 april 2011.