Schade na storm en slagregens

28-8-2010 Losser Nederland.Het riviertje de Dinkel overstroomt na de overvloedige regenval van de afgelopen dagen. In de gemeente Losser leidt dat tot overlast.Natuurgebied 'Het Lutterzand' is grotendeels onder water gelopen. Gasten van een bruiloft helpen medewerkers van een waterbouwbedrijf (Gerwers) met het plaatsen van Zandzakken voor de feestzaal. foto Herman Engbers

Harde windstoten en valwinden hebben dit weekend op diverse plaatsen voor flinke schade gezorgd. In de regio Haaglanden kwamen door de storm al zo’n 250 schademeldingen binnen over omgewaaide bomen, vernielde dakbedekking en lichtreclames. Langs de kust werden windsnelheden van 80 tot 100 kilometer per uur gemeten. Het Verbond van Verzekeraars schat de schade door wind en regen van de afgelopen dagen op bijna 10 miljoen euro.

Vanmorgen raakte een zeilboot in problemen op de Noordzee. Het schip met twee opvarenden lag begin van de middag stuurloos circa 45 mijl ten noorden van Schiermonnikoog. De mast was gebroken en de motor uitgevallen, aldus een woordvoerder van de KNRM. Reddingboten gingen ernaartoe.

Verschillende evenementen zijn gisteren door slagregens en harde windstoten afgelast. In Vlissingen werd een vlootschouw afgeblazen. In Scheveningen ging de finale van een vuurwerkfestival niet door.

Zaterdag trad in Oost-Twente de Dinkel buiten haar oevers door zware regenval in Duitsland, waar de kleine rivier ontspringt. Vooral Losser ondervond veel hinder. Het Dinkelgebied kreeg 55 kubieke meter per seconde te verwerken, waar 4 gebruikelijk is. Inmiddels is het waterpeil gezakt.