Roekeloze Vettel verkleint titelkansen

Op jacht naar de wereldtitel in de Formule 1 maakt Sebastian Vettel het zichzelf moeilijk. In Spa verprutste hij zijn race, WK-punten scoorde hij niet.

Deze keer mocht Lewis Hamilton zijn overwinning in de Grote Prijs van België houden. Twee jaar geleden ging de Brit uit het team van McLaren-Mercedes ook als winnaar over de finish op het circuit van Spa-Francorchamps. Maar als gevolg van een tijdstraf die hij enkele uren na de race opgelegd kreeg, tuimelde hij alsnog naar de derde plaats. Ferrari-coureur Felipe Massa profiteerde daar toen van en ging de boeken in als de winnaar.

Op het circuit in de Ardennen reed Hamilton dit keer een voorbeeldige race. Met een beetje geluk: één keer raakte hij van de natte baan, maar schadevrij kon hij zijn koppositie behouden. De Australiër Mark Webber (Red Bull) werd tweede, nadat hij in de pitstraat Robert Kubica was gepasseerd. De Pool uit het team van Renault ging als derde over de finish.

Hamilton was blij dat de vakantie erop zat en dat hij weer kon racen. Sinds de race in Hongarije (1 augustus) lag de Formule 1 stil en die periode van inactiviteit duurde de meeste coureurs naar eigen zeggen te lang.

In België begon de finale van het seizoen. Aan de vooravond van de dertiende van in totaal negentien F1-races stonden vijf coureurs binnen twintig punten van elkaar. De Australiër Mark Webber (Red Bull) ging aan de leiding met 161 punten, gevolgd door Hamilton (157), Sebastian Vettel (Red Bull, 151), Jenson Button (McLaren, 147) en Fernando Alonso (Ferrari, 141). In de wetenschap dat een zege 25 WK-punten oplevert, kan het in de laatste maanden dus nog alle kanten op gaan. Na ‘Spa’ is dat nog steeds het geval, onderstreepte racewinnaar Hamilton. Hij had zojuist de leiding in de WK-stand van Webber overgenomen (182 tegen 179 punten) en gezien hoe de drie overige serieuze titelkandidaten uiteindelijk met lege handen kwamen te staan.

Alonso zette aan het slot van de race zijn Ferrari dwars op de baan en moest de strijd staken. De Spanjaard had al geen weekend om over naar huis te schrijven: zaterdag liet hij de tiende tijd noteren in de kwalificatietraining en gisteren aan het eind van de eerste ronde werd hij geramd door Rubens Barrichello – een gevolg van de eerste regendruppels in de race. Voor de Braziliaan kwam daarmee een vroegtijdig einde aan het tot dan toe feestelijke 300ste grandprixweekend uit zijn carrière.

Vettel liet zich gisteren (weer) van zijn roekeloze kant zien. De Duitser schakelde op spectaculaire wijze regerend wereldkampioen Button uit. In derde positie, achter de Brit, verremde hij zich in de regen, waardoor hij met zijn wagen die van Button vol in de flank trof. Einde race voor de wereldkampioen, de veroorzaker van de aanrijding kon zijn weg via een pitstop (nieuwe voorvleugel) vervolgen. Hij viel nog verder terug na een drivethroughpenalty, de straf voor de knock-out die hij Button toediende, en een aanrijding met Vitantonio Liuzzi (Force India) die ervoor zorgde dat hij met een lekke band opnieuw de pits in moest. Als vijftiende ging hij over de finish, zonder WK-punten.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone maakt er geen geheim van dat hij Vettel graag wereldkampioen ziet worden. Maar zijn Australische teamgenoot maakt voorlopig een grotere kans op de eindzege. Webber, vrijdag 34 jaar geworden, rijdt consistent en plukt in elke race nu de vruchten van zijn ervaring in de Formule 1. Hij won dit jaar al vier races.

De 23-jarige Vettel, dit jaar winnaar van twee races, maakt de meeste kans in de voetsporen te treden van Michael Schumacher, als de eerstvolgende wereldkampioen van Duitse afkomst. Voor ‘Baby Schumi’ wordt het in elk geval steeds moeilijker om (dit jaar) de jongste wereldkampioen in de Formule 1 te worden. Die eretitel is in het bezit van Hamilton. De Brit was 23 toen hij twee jaar geleden in de slotronde van de slotrace in Brazilië de wereldtitel wegkaapte voor de neus van Massa.

Vettel beleefde in 2008 zijn eerste volle seizoen: in Monza, over twee weken de laatste Europese bestemming op de kalender, ging de coureur uit Heppenheim als jongste racewinnaar in de Formule 1 over de finish. Zoveel indruk als de Duitser toen maakte, zo onbeholpen ging hij gisteren in Spa over de natte baan.

    • Ward op den Brouw