PVV-agitatie zal tot een splijtzwam leiden

Bart Fleuren heeft het grootste gelijk van de wereld met zijn bespiegeling in Opinie & Debat van 28 augustus, althans waar het de puur staatsrechtelijke en juridische argumenten in zijn artikel betreft. Natuurlijk zijn er meer dan voldoende waarborgen en checks and balances om te voorkomen dat Wilders zijn zin krijgt met alles wat hij roept. Waar Fleuren echter aan voorbijgaat is nu juist dat laatste: het roepen. Wilders weet heel goed dat het geroepene nooit bewaarheid kan worden. Dat is een vorm van agitatie die een splijtzwam in de maatschappij kan gaan vormen. Dat is een terechte angst, zeker geen hysterie, die niet alleen binnen het CDA gevoeld wordt.

Wilders roept nu ook al dat er een hetze tegen de PVV gevoerd wordt en dat zijn 1,5 miljoen kiezers gedemoniseerd worden. Ook dat is een vorm van agitatie en alleen al om die reden moeten de onderhandelingen met de PVV gestaakt worden.

Simon Kalf

Amsterdam

    • Simon Kalf