Privacy pinpas

In het redactionele commentaar van 17 augustus wordt gepleit tegen het verplicht pinnen in het algemeen en in supermarkten in het bijzonder, vooral met het oog op onze kwetsbare privacy. Inderdaad worden alle koopgegevens (wie, wat, waar, wanneer, hoeveel et cetera) opgeslagen. Elk systeem is te kraken of staat op tal van bureaus gewoon ‘open’ voor bevoegde en onbevoegde ogen en onjuistheden krijg je er nooit meer uit. Voor de minder handigen zullen de data ongetwijfeld te koop zijn. Tal van partijen kunnen die (ook tegen ons) gebruiken: marketeers, verzekeraars, schoonmoeders, banken, jaloerse buren, criminelen, werkgevers, pensioenfondsen en natuurlijk onze overheid (de nieuwe staatspolitie?) die er niet betrouwbaarder op lijkt te worden.

Een ander probleem is de omgekeerde bewijslast die hier onvermijdelijk uit zal voortkomen. De betaler is niet altijd de gebruiker. Leg maar eens uit dat je die zwangerschapstest, al die flessen jenever en die condooms niet voor jezelf maar voor opa en oma hebt gekocht. Veel succes!

Als het de supermarkten echt niet gaat om onze gegevens, maar slechts om kostenbesparing en veiligheid, gebruik dan de chipknip; die is wel anoniem (hoop ik).

Bovendien moet het iedereen toch benauwen zich voordurend omringd te weten door tientallen pottenkijkers? Ik geloof niet dat de burger liever voor gemak kiest dan voor privacy. De burger heeft het misplaatste vertrouwen dat het met zijn privacy hier in Nederland wel goed zit. Wat kan me gebeuren?

Ooit dachten wij dat ook van ons pensioen.

R. de Rue

Venlo

    • R. de Rue