Nu zijn NAC-fans ook nog hun lieveling kwijt

NAC behaalde tegen VVV de eerste competitiezege.

Maar NAC is nog niet uit de zorgen: transferperikelen en de zoektocht naar de opvolger voor coach Maaskant.

Tot veel vreugde heeft de eerste overwinning van het seizoen niet geleid bij NAC Breda, dat VVV-Venlo zaterdag eenvoudig met 2-0 versloeg. Een nog niet vervangen hoofdcoach, transferperikelen en financiële problemen houden de club in de greep. Voor aanvang van de wedstrijd in de pendelbus naar het Rat Verlegh stadion hebben de fans van NAC maar één gespreksonderwerp. Geen woord over de slechte financiële situatie van hun club of het daardoor verkregen strafpunt. Ook het abrupte vertrek van trainer Robert Maaskant van vorige week en de mogelijke komst van zijn gewenste opvolger Ruud Brood krijgen even geen aandacht. Nee, het gesprek van de dag is het aanstaande vertrek van Kees Kwakman. De linksback, die met 65 duels in twee seizoenen een nieuw clubicoon leek te worden, vertrekt na de wedstrijd tegen VVV naar het Duitse Augsburg, dat uitkomt in de tweede Bundesliga.

Volgens sommige fans is het niet de keuze van de speler maar moet de club „cashen wat ze cashen kunnen” om volgend seizoen, „hopelijk in de eredivisie”, gewoon op nul te beginnen. Maar anderen wijzen op de woorden van Kwakman na de verloren wedstrijd tegen Heerenveen van vorige week. Hij noemde NAC ‘los zand, zowel binnen als buiten het veld’. „Dan gaat hij toch lekker, zo goed is hij nu ook weer niet”, vindt de zeventienjarige Dennis. „Die jongen is op dit moment onmisbaar”, verdedigt Joop, 69 jaar en al 33 jaar seizoenkaarthouder, de verdediger uit Volendam. „Verdedigend is hij ijzersterk maar hij kan met z’n pass ook nog eens beslissend zijn.”

Joop krijgt een klein uur later gelijk wanneer Kwakman in de elfde minuut tegen VVV met een prachtige assist Matthew Amoah in staat stelt te scoren. NAC krijgt de kans de ellende van de afgelopen weken van zich af te spelen maar slaagt slechts gedeeltelijk. Na de 2-0 van Donny Gorter binnen het half uur zakt de wedstrijd in. De tweede helft telt maar drie kansen waarvan de grootste voor de spits van VVV, Ruud Boymans. Het NAC-publiek kan in de 85ste minuut nog een keer de handen op elkaar brengen voor de rentree van Ali Boussaboun. De spits die na een zwerftocht van vijf seizoenen langs verschillende clubs vorige week terugkeerde in Breda.

Tekenend voor dit seizoen van NAC is de aftocht van degene die Boussaboun vervangt. Leonardo, die geen al te gelukkige wedstrijd speelt, loopt na zijn wissel met veel misbaar langs de bank van interim-trainers John Karelse en Gert Aandewiel om vervolgens direct de kleedkamer op te zoeken. Karelse wil er na het behalen van de eerste drie punten van het seizoen niet te veel woorden aan vuil maken. „Hij heeft me net in de kleedkamer een hand gegeven, daarmee is voor mij de kous af. Ik ga er geen energie meer in stoppen.”

„De ploeg moet weer naar de toekomst kijken. Deze overwinning is de eerste stap”, gaat Karelse verder. De oud-doelman van NAC en Newcastle United gaat niet in op zijn mogelijke opvolgers. Erwin Koeman wees vorige week een aanbod van NAC af. Zaterdagavond werd ook bekend dat tweede keus Ruud Brood dit seizoen bij RKC Waalwijk blijft.

Kwakman, uitgeroepen tot man van de wedstrijd, bevestigt voor de camera’s dat hij NAC Breda verlaat voor FC Augsburg. „Het doet pijn, maar ik ga met opgeheven hoofd weg”, zegt Kwakman, die bij Augsburg onder de Nederlandse trainer Jos Luhukay gaat spelen met onder anderen oud-eredivisiespelers Marcel de Jong (Roda JC), Gibril Sankoh (FC Groningen) en Paul Verhaegh (Vitesse). „Deze overstap is goed voor mijn ontwikkeling, ook als mens. Ik ga er financieel op vooruit en ga spelen voor een ploeg die kampioen wil worden.”

Als morgen de transfermarkt sluit kan NAC zich volledig richten op de competitie, waarin het met deze selectie lastig zal worden successen te behalen. Als iedereen fit is, is het team niet veel minder dan het NAC dat twee seizoenen geleden als derde eindigde. Maar de gemiddelde leeftijd ligt met spelers als Amoah (29), Boussaboun (31), Joonas Kolkka (35), Csaba Fehér (34) en aanvoerder Rob Penders (34) erg hoog. Het is afwachten of vervangers of hun opvolgers dit seizoen opstaan. Zo niet, dan wacht NAC een moeilijke tijd.

    • Kamiel Arents