Nederland kort

Nieuwe partij MFK wint verkiezingen eilandraad Curaçao

Door onze correspondent

Willemstad. Movementu Futuro Korsou (MFK) is de grote winnaar van de verkiezingen op Curaçao. De nieuwe partij van politicus en zakenman Gerrit Schotte behaalde vijf van de 21 zetels in de Curaçaose eilandsraad, vergelijkbaar met een Nederlandse gemeenteraad. Regeringspartij PAR werd wederom de grootste met acht zetels, een meer dan bij de laatste eilandsraadverkiezingen in 2007. Oppositiepartij Pueblo Soberano (Soeverein Volk, PS), die streeft naar een onafhankelijk Curaçao, ging van een naar vier zetels. Grote verliezer van de verkiezingen was oppositiepartij MAN; de sociaal- democraten vielen terug van vijf naar twee zetels. Regeringspartijen Frente Obrero en Partido Nashonal di Pueblo (PNP) behaalden ieder een zetel. De coalitie van PAR, FOL en PNP verliest daarmee de meerderheid in de eilandsraad. De opkomst was 66 procent. Curaçao stemde vrijdag de facto voor het eerste Curaçaose parlement, dat voortvloeit uit de eilandsraad. Met de opheffing van het Antilliaanse staatsverband, per 10 oktober 2010, wordt Curaçao een autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden.

30 hooligans R’dam opgepakt in Alkmaar

Alkmaar. De politie heeft zaterdagavond net buiten de binnenstad van Alkmaar dertig Rotterdamse voetbalhooligans aangehouden. Zij hadden in de stad vernielingen aangericht en vijf personen mishandeld. Dit maakte de politie gisteren bekend. De groep hooligans bestond uit mannen tussen de 17 en 33 jaar. Zij zitten vast en worden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Volgens de politie bevinden zich onder de arrestanten twee mannen die vorig jaar tot de verdachten behoorden van de rellen bij Hoek van Holland. De politie Rotterdam-Rijnmond assisteert bij het onderzoek. De mannen gingen zaterdagavond in Alkmaar een café binnen en richtten daar vernielingen aan en sloegen in op bezoekers. Daarbij raakten vijf mensen gewond. Buiten richtte de groep vernielingen aan . Twee politieagenten waren getuige van het incident. Zij riepen versterking op. De steeds verder groeiende politiemacht volgde de Rotterdammers tijdens hun tocht door de stad. Toen zich voldoende politiemensen hadden verzameld, werden de mannen opgepakt. (ANP)

Raadslid omgekomen bij reddingsbrigade

BLOEMENDAAL. De man die zaterdagavond overleed nadat de reddingsboot waarin hij zat omsloeg, is een 63-jarig raadslid van de gemeente Bloemendaal. Dat liet de gemeente gisteren weten. VVD-politicus Hans Pieterson bracht met collega-raadsleden een werkbezoek aan de reddingsbrigade van Bloemendaal. Met twee reddingsboten ging het gezelschap de Noordzee voor de kust van Bloemendaal op, waar door nog onbekende oorzaak een van de twee vaartuigen omsloeg. Aan boord bevonden zich twee medewerkers van de reddingsbrigade en vier gemeenteraadsleden. De 63-jarige Pieterson raakte tijdens de reddingsactie onwel en overleed op het strand. Twee andere raadsleden raakten lichtgewond. (ANP)