Mueller coacht Shani Davis

De Amerikaanse schaatser Shani Davis wordt komend seizoen gecoacht door zijn landgenoot Peter Mueller. De twee bereikten afgelopen weekeinde een akkoord in Salt Lake City.

Mueller werd begin vorig seizoen ontslagen in Noorwegen, maakte het seizoen af als privécoach van Håvard en Hege Bøkko en ontving van de Noorse bond een forse afkoopsom. „Ik ben komend seizoen terug op het ijs”, reageerde de Amerikaanse coach per telefoon. „En niet zomaar terug, maar ook nog als coach van een absolute topschaatser.”

Meervoudig olympisch en wereldkampioen Davis (28) had de afgelopen jaren vooral Nederlandse sponsors en werd op de grote toernooien begeleid door coaches van de Amerikaanse bond. Voor de Noorse tv-zender NRK toont hij zich vandaag opgetogen over de overeenkomst met Mueller. „Dit is een geweldige kans om te werken met iemand die ik bewonder en respecteer.”

Het Noorse bedrijf CBA zal de nieuwe ploeg van Mueller en Davis sponsoren, bevestigt eigenaar Rolf Hauge vandaag in de Noorse media. „Davis heeft voor één seizoen bij Team CBA getekend, met een optie tot en met Sotsji 2014.”

Volgens Hauge zal de ploeg dit jaar klein beginnen, met enkele trainingspartners voor Davis. In de nabije toekomst ligt uitbreiding met broer en zus Bøkko, die dit seizoen kozen voor de Noorse kernploeg, voor de hand. „Ik ben goed bevriend met Håvard en hoop op toekomstige samenwerking”, zegt Davis. Ook met enkele Nederlandse schaatsers is er de afgelopen weken contact geweest.

Davis haalde afgelopen seizoen olympisch goud op de 1.000 meter maar verloor op de 1.500 meter verrassend van Mark Tuitert. Komend seizoen richt hij zich op de WK sprint in Heerenveen en de WK allround in Calgary.

Ook andere schaatsers wisselden in het na-olympisch jaar van coach. De Italiaan Enrico Fabris verving Maurizio Marchetto door Gianni Romme, de Rus Ivan Skobrev koos voor Kosta Poltavets. TVM (Sven Kramer) voegde Bart Veldkamp toe als coach.

    • Maarten Scholten