Moskee is dicht maar de zorgen zijn er nog

De Taiba-moskee werd deze maand gesloten. Er werden geen arrestaties verricht.

Hamburgers zijn bang dat de bezoekers hun ideeën blijven verspreiden.

„Die deur is dicht en gaat hopelijk nooit meer open.” Meneer Yilmaz’ stem trilt van verontwaardiging. Hij staat op de stoep van de Steindamm, een rommelige straat in Hamburg in de buurt van het station. Hier, in de wijk Sankt Georg, wonen veel moslims. Yilmaz wijst naar de getraliede deur van Steindamm 103. Daarachter was de Taiba-moskee gevestigd, een godshuis dat enkele weken geleden door de Duitse politie werd gesloten op verdenking van medewerking aan terroristische activiteiten.

Yilmaz heeft met zijn vrouw net boodschappen gedaan. Hij is nooit in de Taiba-moskee geweest. Maar hij kent de bijnaam ervan: de ‘terreurmoskee’. „Ik wil er niets mee te maken hebben. Onze zorg is: wat gebeurt er met de mensen die hier wekelijks naar het Vrijdaggebed kwamen? Ze zijn niet opgepakt en zullen zich nu over andere moskeeën in Hamburg verspreiden. Daar zullen ze de gelovigen misschien met hun ideeën beïnvloeden.”

Hier is het allemaal begonnen. In deze door de binnenlandse veiligheidsdienst verzegelde moskee. Hier ging eind jaren negentig Mohammed Atta naar religieus getinte discussiebijeenkomsten en naar het Vrijdaggebed. Atta was een van de hoofddaders van de aanslagen in New York in 2001. Hij studeerde stadsplanning en architectuur aan de universiteit van Hamburg; een slimme en gesloten man die vrouwen geen hand gaf en zich af en toe opwond over Amerika en het decadente Westen. Zijn gebedshuis heette toen nog de Al-Quds-moskee. Iman destijds was de radicaal-islamitische Mohammed Fazazi, een man die in 2003 in Spanje is opgepakt en tot dertig jaar cel is veroordeeld wegens betrokkenheid bij aanslagen in Casablanca datzelfde jaar.

Het Vrijdaggebed in de moskee werd tot de sluiting ervan, drie weken geleden, geleid door Mamoun Darkazanli. Hij is tot ver buiten Hamburg bekend als de fanatieke moslim die aan Spanje had moeten worden uitgeleverd als daartegen geen grondwettelijke bezwaren hadden bestaan. Markus Murck, sous-chef van de binnenlandse veiligheidsdienst afdeling Hamburg, noemt Darkazanli „de elder statesman van de jihad”.

Het heeft Duitsland negen jaar gekost om de moskee en de daarachter verscholen ‘Arabisch-Duitse cultuurvereniging Taiba’ dicht te krijgen. Voor de omwonenden – moslims en de paar autochtone Hamburgers die nog aan de Steindamm wonen – is dat onbegrijpelijk lang. Een klant van bodybuildingclub Olympic, gevestigd naast de moskee, zegt: „De fanatici hebben hier jaren hun gang kunnen gaan”. Yilmaz, die door zijn vrouw tot kalmte wordt gemaand, begrijpt dat justitie bewijzen nodig had, maar zegt ook: „Door het zo lang te rekken hebben wij en onze hele buurt een slechte reputatie gekregen.”

Religieuze verenigingen, kerken en moskeeën zijn in Duitsland om grondwettelijke redenen moeilijk aan te pakken. Dat het met de Taiba-moskee uiteindelijk toch is gelukt, komt door vasthoudend onderzoek naar enkele jonge Duitsers die zich vorig jaar in het gebedshuis ideologisch hebben laten scholen tot jihadisten. In maart 2009 vertrokken ze voor de heilige oorlog naar Pakistan en Afghanistan. De politie kon overtuigend aantonen dat de moskee aan de Steindamm een centrale rol speelde bij de religieuze vorming van deze groep. Nog steeds zijn op internet foto’s te zien van een van de groepsleden, de Hamburgse moslim Abu Askar. Hij werft op de foto’s voor de jihad, gewapend met een buitenproportioneel mes en een kalasjnikov.

De moskee is gesloten, maar arrestaties zijn (nog) niet verricht. Mamoun Darkazanli loopt vrij rond. Hij kent zijn rechten en weet volgens de politie precies tot hoe ver hij in zijn preken kan gaan. Hij leeft volgens artikelen in de lokale pers van een uitkering. Deze anomalie heeft bij veel Hamburgers tot vragen geleid over immigratiebeleid, integratie en de rol van moslims in Duitsland. En niet alleen bij hen. Een van de scherpste critici van de gematigde Duitse immigratiepolitiek en het tolerante integratiebeleid, de sociaal-democraat Thilo Sarrazin – oud-wethouder van Berlijn en nu bestuurslid van de Bundesbank – schrijft in een boek dat vandaag uitkomt: „Bij geen andere religie [dan de islam, red.] verloopt de overgang naar geweld, dictatuur en terrorisme zo vloeiend. […] Samen met naïeve politici werkt in Duitsland een leger integratiedeskundigen, islamonderzoekers en sociologen aan zelfbedrog en ontkenning van de problemen met moslims.”

Het heeft lang geduurd, maar in Hamburg heeft justitie de problemen uiteindelijk onderkend en aangepakt. Duitsland is objectief gezien niet minder succesvol met de bestrijding van terrorisme dan andere landen. In Sankt Georg overheerst de opluchting over het late succes. Maar de zorg van Yilmaz, die zich afvraagt waar de ongeveer 250 gelovigen van de Taiba-moskee terecht zijn gekomen, wordt gedeeld door Norbert Müller, moslim, advocaat en bestuurslid van de Islamitische Raad in Hamburg. In het Hamburger Abendblatt zegt hij: „De Taiba-moskee was in de islamitische gemeenschap van Hamburg compleet geïsoleerd. We moeten nu vrezen voor uitzaaiing.”

Aan het milieu waarin de Hamburgse terroristen actief waren is jarenlang weinig veranderd, getuige de activiteiten van de Duitse jihadisten die vorig jaar vanuit Hamburg vrij naar Pakistan en Afghanistan konden reizen. En getuige het fanatiek religieuze werk van de van terroristische activiteiten verdachte Mamoun Darkazanli. De ‘terreurmoskee’ van Sankt Georg is nu vergrendeld en verzegeld. Maar, zoals de politie van Hamburg beaamt, „het onderzoek naar de bezoekers ervan gaat door”.

    • Joost van der Vaart