Moran geeft creatieve draai aan zompige Texasblues

Cover van de CD Ten van Jason Moran

CD JAZZ

Jason Moran

Ten (Blue Note) ****

The Bandwagon van de Amerikaanse pianist Jason Moran speelt nu tien jaar samen. Het trio van aan elkaar gewaagde, virtuoze spelers (bassist Tarus Mateen en drummer Nasheen Waits) heeft zich vanaf de studietijd ontwikkeld in alle jazzdisciplines: improvisatie, compositie, groepsconcept, repertoire, techniek en verkenningen op het experimentele vlak.

De cd Ten is dan ook een feestelijk overzicht geworden waarop Moran het muzikale verhaal van het afgelopen decennium vertelt. Op zijn vorige plaat Artist in Residence (2006) ging het van theatraal naar kunstzinnig met conceptuele bijdrages van video/performance artiesten. Het resultaat was fraai, maar zeer wisselvallig en te bedacht.

Ten is toegankelijker, milder misschien, omdat de thema’s aantrekkelijk gekleurd zijn. Maar The Bandwagon kan ook,, geïnspireerd door een muzikant als Jimi Hendrix, wild en duivels klinken met samples en allerlei uitdagende citaten uit de experimentele moderne jazz.

Moran wisselt het af met in opdracht geschreven balletmuziek en geeft ook aan zompige Texasblues uit zijn geboortestreek een creatieve draai. Knap hoe deze muziekcollage uit verschillende periodes toch zo coherent klinkt.

    • Amanda Kuyper