Microsoft-miljardair ontpopt zich tot 'trol' en klaagt internetreuzen aan

Met een vermogen van ruim 13 miljard dollar (10,2 miljard euro) mag Microsoft-oprichter Paul Allen zich tot de rijkste mannen ter wereld rekenen. Maar sinds het weekend staat Allen bekend als de ‘patenttrol’ van Silicon Valley. Allen klaagt technologiebedrijven als Apple, Google, Youtube, eBay, Facebook en Yahoo aan, omdat ze op hun websites vier van zijn patenten zouden misbruiken. Het gaat om internettechnologie die zo algemeen is dat ’ie overal te vinden is, zoals het ‘attenderen van bezoekers op soortgelijke berichten’. Een ander patent rust op ‘het trekken van de aandacht van iemand in de nabijheid van een computerscherm’.

Paul Allen was er in de jaren zeventig bij toen Microsoft begon, maar stapte in 1983 op. Hij startte een onderzoeksbedrijf, Interval Research, dat zelf geen technologie op de markt bracht en werd opgedoekt. Interval Licensing, verantwoordelijk voor de aanklacht, heeft echter nog een aantal patenten in bezit. Critici zeggen dat Allen zelf geen succes had en nu concurrenten aanklaagt die het wel lukte. Microsoft ontbreekt in de imposante rij aangeklaagde bedrijven.

De Amerikanen hebben een naam bedacht voor iemand die probeert geld te verdienen met alomtegenwoordige technologie: een ‘trol’ die de rest van de industrie uitdaagt met rechtszaken in de hoop licentiecontracten af te dwingen. Een beroemd voorbeeld stamt uit 2002, toen BT beweerde dat het patent had op de hyperlink. Dat patent werd echter niet erkend. Webwinkel Amazon slaagde er begin dit jaar in, na een jarenlange juridische strijd, om het kopen van artikelen met één muisklik te patenteren.

    • Marc Hijink