Merkel wil Duitse kerncentrales langer openlaten

De wettelijk begrensde levensduur van de Duitse kerncentrales moet met tien tot vijftien jaar worden verlengd. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel gisteren gezegd in een televisie-interview.

Ze is na lezing van adviezen over het gebruik van kernenergie tot de slotsom gekomen dat het uit „vakmatig” oogpunt „verstandig” is om voorlopig door te gaan met de productie van atoomstroom. Duitsland heeft zich tijdens de rood-groene regering van Gerhard Schröder vastgelegd op de geleidelijke sluiting van zijn zeventien kerncentrales tot en met 2021, de zogeheten Atomausstieg.

De komende jaren kan Duitsland zijn kernenergie moeilijk missen. Wegvallen ervan zou de stroomprijs doen stijgen. Vervanging door energie uit steenkool en bruinkool zou de CO2-uitstoot laten oplopen.

Het langer openlaten van kerncentrales is in Duitsland echter politiek en maatschappelijk omstreden. De meerderheid van de bevolking is tegen. Merkel: „Dan zal ik me verder inzetten om de mensen te overtuigen”. Ook in haar eigen partij, de christen-democratische CDU, zijn veel tegenstanders van kernenergie.

Merkel heeft de afgelopen weken een ‘energiereis’ door Duitsland gemaakt. Ze wil volgende maand een nieuw energiebeleid presenteren. Kernenergie ziet ze als „overbruggingstechnologie”, die pas kan worden afgeschaft als duurzame energievormen betrouwbare en langdurige alternatieven bieden.

De bondskanselier houdt wel een slag om de arm. Verlenging moet „juridisch haalbaar” zijn. Ze wil de besluitvorming doordrukken met het omzeilen van de Bondsraad, de Duitse senaat. Daarin heeft haar coalitie sinds dit voorjaar geen meerderheid meer. Merkel zoekt nu naar het maximum aantal jaren dat ze kan verlengen zonder de Bondsraad te hoeven raadplegen.

Merkel kan in de Bondsdag rekenen op forse oppositie. Haar tegenstanders weten zich gesterkt door tal van maatschappelijke groeperingen, die demonstraties tegen het langer openhouden hebben aangekondigd.