Kouchner wilde weg om Frans beleid Roma

Bernard Kouchner, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat hij heeft overwogen uit de regering-Fillon te stappen, uit protest tegen de recente uitzettingen van Roma. Frankrijk kreeg daarvoor kritiek van de Verenigde Naties en het Vaticaan. Ook de Europese Commissie zei streng toe te zien of Frankrijk de Europese regels wel respecteert.

De socialist Kouchner kreeg bekendheid als medeoprichter en voorzitter van Artsen zonder Grenzen en hij staat bekend als mensenrechtenactivist. In 2007 trad hij toe tot de regering-Fillon van president Nicolas Sarkozy. De nieuwe rechtse president wilde daarmee een opening maken naar links Frankrijk.

Kouchner zei vanochtend tegen RTL Radio dat hij ernstig heeft overwogen om de regering te verlaten, na de uitwijzing van enkele honderden Roma uit Frankrijk. „Ik ben niet tevreden over dit beleid, ik trek me het lot van de Roma al 25 jaar aan”, aldus Kouchner. Maar hij besloot toch te blijven, omdat opstappen „desertie” zou betekenen. Bovendien: „Als ik de Roma niet verdedig tegenover de president en de premier, wie gaat dat dan wel nog doen?”

François Fillon reageerde door te zeggen dat Kouchner vrijdagavond nog het beleid van Frankrijk heeft verdedigd tijdens een diner voor ambassadeurs in Parijs. Frankrijk begon met de hardere aanpak van Roma na een incident waarbij een politieman om het leven kwam. (AFP)