Kort nieuws Sport

Keniaan Rudisha loopt weer record op de 800 meter

RIETI, 30 aug. David Rudisha heeft voor de twee keer in korte tijd het wereldrecord op de 800 meter aangescherpt. Nadat de 21-jarige Keniaanse atleet een week geleden in Berlijn uitkwam op 1.41,09 liep hij gisteren in het Italiaanse Rieti naar 1 minuut en 41,01 seconden. In Berlijn nam Rudisha het wereldrecord over van de Deen Wilson Kipketer. Diens recordtijd van 1.41,11 stond dertien jaar. Aan de finish had Rudisha bijna twee seconden voorsprong op zijn landgenoot Boaz Kiplagat Lalang (1.42,95). Ook de Jamaicaan Nesta Carter onderscheidde zich in Rieti. De sprinter noteerde op de 100 meter 9,78 seconden en evenaarde daarmee de beste seizoentijd van Tyson Gay. Carter verbeterde zijn persoonlijk record met liefst zevenhonderdste van een seconde. De Amerikaan Ryan Bailey eindigde in 9,88 als tweede. (ANP)

Tennisser Haase wint challenger

MANERBIO, 30 aug. Robin Haase heeft het challengertoernooi in de Italiaanse plaats Manerbio gewonnen. De Nederlandse tennisser had gisteren in de finale weinig moeite met de Italiaan Marco Crugnola: 6-3 en 6-2. De Hagenaar won eerder dit jaar al drie challengers in Caltanisetta, Furth en San Marino. Haase koos er deze week voor om het kwalificatietoernooi voor de US Open te laten schieten. Hij gaf de voorkeur aan een verblijf in Italië waar hij komende week in Como in de eerste ronde aantreedt tegen landgenoot Jesse Huta Galung. Robin Haase klom met zijn winst veertien plaatsen op de wereldranglijst en staat nu 83e. Thiemo de Bakker behoort weer tot de beste vijftig tennissers van de wereld. De Nederlander steeg op de maandag uitgebrachte mondiale ranking vijf plaatsen naar nummer 48. (ANP)

Afscheid van Geesink in Utrecht

UTRECHT, 30 aug. Het publiek kan morgenavond afscheid nemen van Anton Geesink, de oud-olympisch judokampioen die vrijdag op 76-jarige leeftijd is overleden. Van zeven uur tot negen uur is er gelegenheid daartoe in de Dojo aan de Anton Geesinkstraat in Utrecht. De familie vraagt in een rouwadvertentie om bloemen neer te leggen bij het standbeeld van Geesink in de St. Jacobsstraat in Utrecht. De judolegende zal in besloten kring worden gecremeerd. Het Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité stierf na een kort ziekbed. Na zijn actieve carrière diende de zwaargewicht de sport als bestuurder. Sinds 1987 was hij lid van het IOC. (ANP)

WK badminton: China wint alles

PARIJS, 30 aug. De Chinese badmintonners hebben in Parijs het kunststukje van 1987 herhaald. De Chinezen veroverden gisteren alle titels bij de wereldkampioenschappen. Eerder lukte ze dat in eigen land. In het mannenenkelspel was Chen Jin gisteren de verrassende winnaar. Hij stond jarenlang in de schaduw van zijn illustere landgenoot Lin Dan, maar kroonde zich gisteren in Parijs tot wereldkampioen door in de finale voormalig wereld- en olympisch kampioen Taufik Hidayat met 21-13 en 21-15 te verslaan. Chen Jin stond vorig jaar ook in de eindstrijd van de WK, maar was toen niet opgewassen tegen Lin Dan. De finales van het vrouwenkelspel, het vrouwendubbel en het gemengddubbel waren volledig Chinese aangelegenheden.(ANP)

Basketbalsters verliezen van Italië

CAGLIARI, 30 aug. De Nederlandse basketbalsters hebben gisteren de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië (A-divisie) met 68-59 verloren. Bij rust stond Nederland nog op een ruime voorsprong (29-42) en leek een verrassende overwinning mogelijk. In het vierde kwart stelde Italië echter orde op zaken. Door de nederlaag bleef Nederland laatste in poule A. Mededegradatiekandidaat België verloor ook, met 70-85 van Kroatië, maar bleef de ploeg van Meindert van Veen voor op grond van het onderling resultaat in beide duels. (ANP)