Kort nieuws Kunst

Fotografe Corinne Day overleden

Door onze kunstredactie

rotterdam, 30 aug. Fotografe Corinne Day is op 45-jarige leeftijd in Groot-Brittannië overleden. Day had een hersentumor. De autodidactische modefotografe, voor onder meer Vogue en The Face, vergaarde faam dankzij haar modereportage ‘Under-exposure’ in Vogue in 1993. Daarin was een omstreden en beroemd geworden foto opgenomen van het toen piepjonge model Kate Moss, halfnaakt, onopgemaakt en uitgemergeld. De serie was het startsein voor de modetrend ‘heroin chique’. Days onopgesmukte stijl vormde een breuk met de daarvoor gebruikelijke glamoureuze modefotografie. De foto’s die ze maakte van Moss betekenden voor hen beiden de doorbraak.

Paviljoen Kroatië in Venetië ingestort

Door onze kunstredactie

rotterdam, 30 aug. Het drijvende paviljoen dat de Kroatische bijdrage was aan de Internationale Architectuur Biënnale in Venetië, is ingestort. Het paviljoen zakte in elkaar direct nadat het de haven was binnengevaren. Het paviljoen bestaat uit een door veertien Kroatische architecten ontwerpen constructie van 35 ton ijzerdraad. Arbeiders van een scheepswerf in de Kroatische havenstad Rijeka hebben het met 855 duizend laspunten tot één geheel gesmeed. Zij werkten een maand lang dag en nacht aan het bouwsel. Het ontwerp is inmiddels teruggesleept naar Rijeka. waar de architecten hopen dat het zal worden gerepareerd.