Kort nieuws Buitenland

Zeker zes doden bij schietpartij in Bratislava

Bratislava, 30 aug. Bij een schietpartij in een westelijk district van de Slowaakse hoofdstad Bratislava zijn vanochtend minstens zes doden gevallen. Dat meldden lokale media. Ook zijn er veertien mensen gewond geraakt, onder wie een kind van drie jaar, aldus een woordvoerder van de plaatselijke hulpdiensten. Zij werden opgenomen in het ziekenhuis. Het district waar de schietpartij plaatsvond, Devinska Nova Ves, werd afgesloten door de politie, was te zien op beelden van de lokale televisiezender TA3. De politie bevestigde dat er vier mannen en twee vrouwen werden gedood maar zou pas later op de dag meer informatie geven. Volgens de lokale krant SME zou de dader een tiener zijn geweest, die in het wilde weg begon te schieten. Hij zou vervolgens zelfmoord hebben gepleegd. (AFP, Reuters)

Annan vraagt opheldering Kenia

Nairobi, 30 aug. Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde naties Kofi Annan heeft de Keniaanse regering uitleg gevraagd over de ontvangst vrijdag van de door het Internationaal Strafhof gezochte Soedanese president Bashir. Het Strafhof heeft twee internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Bashir, onder andere wegens genocide. Landen die zijn aangesloten bij het hof moeten verdachten op hun grondgebied arresteren, maar de Afrikaanse Unie roept lidstaten op Bashir vrij te laten reizen. Annan bemiddelde tussen de rivaliserende partijen na het verkiezingsgeweld in Kenia begin 2008. Het Strafhof onderzoekt nu of het de hoofdverantwoordelijken kan vervolgen. (AFP, AP)

Bettencourt past testament aan

Parijs, 30 aug. Liliane Bettencourt, de 87-jarige erfgename van het cosmeticaconcern L’Oréal, heeft fotograaf François-Marie Banier uit haar erfenis geschrapt. De 63-jarige huisvriend, die volgens de Franse politie al bijna voor een miljard euro aan schenkingen heeft ontvangen, zou volgens Bettencourt nu wel genoeg hebben gekregen. De dochter van Bettencourt is eerder naar de rechter gestapt om te zorgen dat Banier uit het testament wordt gehaald. Volgens Françoise Meyers-Bettencourt maakt de fotograaf misbruik van de zwakke geestelijke gesteldheid van haar moeder. Meyers-Bettencourt wil ook dat haar moeder onder curatele wordt gesteld. Banier is niet de enige die grote schenkingen van Bettencourt ontving. Eric Woerth, minister in de regering van president Sarkozy, moest aftreden omdat hij geld zou hebben gekregen. (AFP)

Italië: 18 sterven bij paddenstoelenpluk

Milaan, 30 aug. In de bergen en bossen in Noord-Italië zijn de afgelopen dagen zeker achttien mensen omgekomen bij het plukken van eetbare paddestoelen. Autoriteiten verklaren het grote aantal slachtoffers uit het weer van de afgelopen tijd. Door de warme zomer en de overvloedige regenval in augustus zijn er veel paddestoelen, maar is de bodem ook verraderlijk glad. Veel zoekers zouden bovendien het donker gebruiken om te voorkomen dat anderen zien waar ze hun paddestoelen vinden. (Reuters)

Nieuwe overlast treft Pakistan

Karachi, 30 aug. Terwijl op sommige plaatsen in Pakistan het water zakt, is gisteren in het zuidelijke Sindh opnieuw een middelgrote stad ondergelopen. De 250.000 inwoners van Sujawal, 150 kilometer ten noordoosten van Karachi, hebben de stad tijdig verlaten toen een nabijgelegen dijk doorbrak en hun toevlucht gezocht tot de ontheemdenkampen bij Makli, waar nu een half miljoen slachtoffers van de overstromingen bivakkeren. Acht miljoen Pakistanen zijn nu afhankelijk van noodhulp. (AP)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Bettencourt past testament aan (30 augustus, pagina 5) staat dat de Franse minister Eric Woerth moest aftreden omdat hij geld had aangenomen van Liliane Bettencourt. Hij raakte weliswaar in problemen, maar is nog steeds minister.