Kort nieuws Buitenland

Skinheads vallen concertbezoekers aan in Rusland

Door onze correspondent

Moskou, 30 aug. Zo’n honderd skinheads hebben in de stad Miass, in de provincie Tsjeljabinsk op veertienhonderd kilometer ten oosten van Moskou, drieduizend bezoekers van het Tornado-rockfestival met stokken en knuppels aangevallen. Zeker tachtig concertgangers raakten daarbij gewond. Toen het geweld uitbrak nam de politie de benen. De oorzaak van de aanval is een conflict tussen de eigenaar van een plaatselijk sjasliekrestaurant en enkele jonge concertgangers, die hem zouden hebben beledigd. De restaurant-baas huurde vervolgens de skinheads in. Hij is inmiddels gearresteerd, samen met vierentwintig skinheads.

Straf voor ex-leider Madagascar

Antananarivo, 30 aug. Voormalig president Marc Ravalomanana van Madagascar is bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf met dwangarbeid. Dat heeft Ravalomanana’s advocaat zaterdag bekendgemaakt. Ravalomanana is veroordeeld wegens de moord, februari vorig jaar, op ten minste dertig mensen door zijn presidentiële garde. Ravalomanana werd in maart vorig jaar van de macht verdreven door Andry Rajoelina, de voormalige burgemeester van de hoofdstad. Ravalomanana leeft sindsdien in ballingschap in Zuid-Afrika. Volgens zijn advocaat is het vonnis bedoeld om Ravalomanana te beletten ooit nog terug te keren en aan vrije verkiezingen mee te doen. (Reuters, AFP)

Al-Qaeda doodt 9 soldaten in Jemen

Aden, 30 aug. De regionale afdeling van Al-Qaeda is verantwoordelijk voor een aanval afgelopen zaterdag waarbij negen Jemenitische soldaten en één burger werden gedood. Dat heeft een veiligheidsfunctionaris verklaard. De aanval werd gepleegd bij een controlepost in Zinjibar, de hoofdstad van de onrustige zuidelijke provincie Abyan. Onder druk van westerse landen en buurland Saoedi-Arabië is Jemen dit jaar een offensief gestart tegen lokale strijders van Al-Qaeda, die in het instabiele Jemen hun gezag proberen uit te breiden. (Reuters)

Kiesmedewerkers Afghanistan dood

Kabul, 30 aug. In de Afghaanse provincie Herat zijn gisteren de lijken van vijf verkiezingsmedewerkers gevonden. Zij voerden campagne voor Fawzya Galani, een kandidate voor de parlementsverkiezingen die 18 september worden gehouden. Woensdag werden zij ontvoerd, met vijf anderen die later werden vrijgelaten. De moorden zijn niet opgeëist, maar lijken het werk van de Talibaan, die de verkiezingen proberen te saboteren. Verwacht wordt dat de opkomst laag zal zijn, door de slechte veiligheid en scepsis onder de kiezers over de eerlijkheid van het proces. Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar werd op grote schaal stembusfraude gepleegd. (AP)

Algerije doodt 8 opstandelingen

Algiers, 30 aug. Algerijnse veiligheidskrachten claimen acht islamitische opstandelingen te hebben gedood bij een aanval op een bergachtig gebied waar strijders van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda zich vaak schuilhouden. De aanval, die een bombardement met helikopters omvatte, begon zaterdag en ging gisteren verder, aldus een voorman van de veiligheidskrachten. De autoriteiten waren getipt door inwoners van een dorp waar de opstandelingen om voedsel waren komen vragen. (AP)

Ecuador: 38 doden bij busongeluk

Quito, 30 aug. Bij het grootste busongeluk in Ecuador in jaren zijn gisteren zeker 38 doden en 12 gewonden gevallen. Ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito raakte de bus ’s nachts van de snelweg, viel omlaag langs de steile hellingen rond het meer Yambo en sloeg over de de kop. Waarschijnlijk was de chauffeur, die ook bij het ongeluk om het leven is gekomen, in slaap gevallen, volgens een politiewoordvoerder. De chauffeur had minstens zeven uur achtereen achter het stuur gezeten. De bus van Turismo Oriental is met ongeveer dertig passagiers vertrokken vanuit de stad Cuenca en heeft onderweg meer reizigers opgepikt. (AP, Reuters)