Kort nieuws Binnenland

Dertig hooligans uit Rotterdam in Alkmaar opgepakt

Alkmaar, 30 aug. De politie heeft zaterdagavond in Alkmaar dertig Rotterdamse voetbalhooligans aangehouden. Zij hadden vernielingen aangericht en vijf mensen mishandeld. Dit heeft de politie gisteren bekendgemaakt. De groep hooligans bestond uit mannen van 17 tot en met 33 jaar. Zij zitten vast en worden vandaag voorgeleid. Twee van hen werden vorig jaar ook verdacht van deelname aan de rellen bij Hoek van Holland. De mannen gingen zaterdagavond in Alkmaar een café binnen en richtten daar vernielingen aan en sloegen in op bezoekers. Daarbij raakten vijf mensen gewond. Buiten richtte de groep vernielingen aan bij een kermisattractie en gooide zij met fietsen, tafels en barkrukken. (ANP)

Stations Flevolijn ’s nachts afgesloten

Almere, 30 aug. De NS beginnen woensdag met een proef waarbij de toegangspoortjes op de stations tussen Weesp en Lelystad ’s nachts op slot gaan. Een half uur voordat de eerste trein vertrekt, gaan de stations weer open, aldus een woordvoerder van NS vanmorgen. De stations Almere Centrum en Almere Parkwijk worden de eerste stations waar de elektronische toegangspoortjes ’s nachts dichtgaan. Op 16 september volgen de andere stations op de Flevolijn. De poortjes worden met camera’s in de gaten gehouden. Wie te laat het station verlaat en voor een gesloten poortje staat, kan via een noodknop contact opnemen met een meldkamer waarvandaan de poortjes kunnen worden ontsloten. (ANP)

Bouw afvaloven in Harlingen verder

Harlingen, 30 aug. Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft vandaag het werk aan een stoomleiding van een omstreden afvaloven bij Harlingen hervat. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. De gemeente Harlingen heeft de bouwvergunning op 17 augustus herroepen. Omrin wil aan de rand van de Waddenzee een reststoffenenergiecentrale. De stoomleiding is een onderdeel van het gebouw. De plannen leidden tot protesten van Friese burgers en tot rechtszaken. Na een zaak besloot de gemeente de vergunning voor de leiding en nog twee gebouwtjes in te trekken. (ANP)

Vijfde arrestatie in zedenzaak R’dam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 aug. De politie heeft een vijfde man gearresteerd in verband met een meervoudige zedenzaak in Rotterdam. Het gaat om een 28-jarige inwoner uit die stad. Hij wordt verdacht van misbruik van een 12-jarig meisje, dat was weggelopen uit een instelling in Nijmegen. Volgens de politie hebben verscheidene mannen zich vorige maand aan haar vergrepen. Dat zou zijn gebeurd in een woning in Delfshaven, waar vorige maand ook een 15-jarig meisje uit Capelle aan den IJssel slachtoffer zou zijn geworden van seksueel misbruik. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten.

Man overleden na kanoën op Noord

Hendrik-Ido-Ambacht, 30 aug. Een 48-jarige man is gisteravond om het leven gekomen bij het kanoën op de Noord bij Hendrik-Ido-Ambacht. Hij zat met een 37-jarige man in de kano toen deze tegen een ponton van een bedrijf dreigde aan te varen. Bij het wegduwen maakte de kano water en zonk. De jongste man zwom naar de kant, maar het slachtoffer lukte dat niet. Met hulp van omwonenden werd hij op het droge gebracht, waarna hij overleed. (ANP)

Arrestant op vlucht via Markermeer

Volendam, 30 aug. Reddingsdiensten hebben zaterdagnacht een dronken man uit het water gehaald die zwemmend via het Markermeer aan zijn arrestatie wilde ontkomen. De man werd aangehouden op een charterboot in Volendam, waar hij zich schuldig had gemaakt aan vernieling en mishandeling. Daarna sprong hij van een steiger en zwom richting open water. Enkele honderden meters buiten de haven werd hij met onderkoelingsverschijnselen aan boord gehesen en naar het politiebureau gebracht. (ANP)

Raadslid overleden bij reddingsboot

Bloemendaal, 30 aug. De 63-jarige Hans Pieterson, VVD-raadslid in Bloemendaal, is zaterdagavond overleden na een ongeluk met een reddingsboot. De boot was tijdens een werkbezoek door nog onbekende oorzaak omgeslagen op zee. Pieterson raakte onwel en overleed op het strand. Twee andere raadsleden raakten lichtgewond. (ANP)