Kardinaal Danneels probeerde misbruik-affaire stil te houden

De Belgische kardinaal Godfried Danneels heeft, in tegenstelling tot wat hij eerder heeft gezegd, geprobeerd een zaak van ernstig seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk in de doofpot te stoppen.

Dat blijkt uit een gesprek tussen Danneels en het slachtoffer van de Belgische bisschop Roger Vangheluwe dat zaterdag door dagblad De Standaard werd gepubliceerd. In het door het slachtoffer, een neef van de bisschop, in het geheim opgenomen gesprek suggereert Danneels dat „vergiffenis vragen en vergiffenis geven [...] ook een mogelijkheid is”.

Het gesprek vond plaats op 8 april. Ruim twee weken daarna moest Vangheluwe aftreden, omdat het schandaal toch aan het licht kwam. Naar aanleiding daarvan zei Danneels, die in januari was vertrokken als aartsbisschop van België, op een persconferentie dat hij nooit geprobeerd heeft om „er de mantel van de geheimhouding over te gooien”.

Het slachtoffer, dat tussen zijn vijfde en achttiende seksueel werd misbruikt, vraagt Danneels ervoor te zorgen dat de bisschop aftreedt. Maar volgens de kardinaal „zijn er straffen die publiek zijn en straffen die privé zijn”. Hij stelt voor om Vandegheluwe nog een jaar te laten zitten, omdat hij dan sowieso met pensioen gaat.

Het slachtoffer, dat aan Danneels duidelijk maakt dat zijn oom zijn leven en dat van anderen in de familie ernstig heeft beschadigd, zegt dat hij niet kan accepteren dat de bisschop „in glans en glorie gewoon van het toneel verdwijnt”. Volgens het slachtoffer heeft zijn oom 25 jaar de tijd gehad om vergiffenis te vragen, maar dat nooit gedaan.

Het slachtoffer besloot de opname in de publiciteit te brengen omdat er in Belgische media berichten verschenen waarin werd gemeld dat hij in het verleden geld zou hebben gevraagd in ruil voor zijn stilzwijgen. (Reuters, AFP)