'Kardinaal België wilde misbruik stilhouden'

De Belgische kardinaal Godfried Danneels heeft geprobeerd de zaak rond de ex-bisschop van Brugge, die zijn neefje jarenlang seksueel misbruikte, in de doofpot te stoppen. Dat meldden de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag. De kranten baseren zich op een geluidsopname van een confrontatie tussen Danneels, de bisschop en het slachtoffer.

Bisschop Roger Vangheluwe van Brugge legde in april zijn functie neer nadat hij het misbruik van zijn neef had toegegeven. Eerder had er een gesprek plaats tussen Danneels, Vangheluwe en het slachtoffer. Uit een bandopname die de neef daarvan zelf stiekem maakte blijkt dat Danneels aandrong op geheimhouding, in ieder geval zolang Vangheluwe nog niet met pensioen was. De neef wilde dat zijn oom ontslag nam.

Nadat de Brugse bisschop was afgetreden, ontkende Danneels dat hij had geprobeerd het schandaal uit de openbaarheid te houden. Zijn woordvoerder zei zaterdag dat de kardinaal alleen op uitstel heeft aangedrongen omdat Vangheluwe toch over een jaar met pensioen zou gaan. Het slachtoffer heeft volgens de Vlaamse omroep VRT de geluidsband van zijn gesprek met Danneels aan justitie gegeven. De kardinaal zou inmiddels zijn verhoord.

Vrijdag werd bekend dat de Belgische justitie de dossiers, die in juni tijdens een grootscheepse inval in beslag zijn genomen bij een commissie die zedenschandalen in de Belgische kerk onderzocht, moet teruggeven. Een Brusselse rechtbank heeft dat bepaald. De rechterlijke uitspraak was geheim, maar lekte toch uit.

Onduidelijk is aan wie de dossiers moeten worden teruggeven. De commissie die misbruik in de Belgische katholieke kerk onderzocht hief zichzelf uit protest op, kort nadat de dossiers waren meegenomen. In de Vlaamse krant De Morgen stelt de ex-voorzitter van de commissie, psycholoog Peter Adriaenssens, voor om de stukken voorlopig verzegeld te bewaren. De Belgische bisschoppen hebben aangekondigd een nieuwe commissie in het leven te roepen. (ANP)