Japan wil stijging yen stoppen

De Japanse centrale bank heeft extra noodleningen beschikbaar gesteld aan banken in een poging de stijging van de yen te stoppen.

De Bank of Japan kondigde vanmorgen aan dat de binnenlandse financiële instellingen een beroep kunnen doen op leningen met een looptijd van zes maanden en een rente van 0,1 procent. De totale omvang van deze extra faciliteit is 10.000 miljard yen (926 miljard euro). De Japanse banken hadden al toegang tot een voorziening van 20.000 miljard yen voor leningen met een looptijd van drie maanden.

De actie van de centrale bank, genomen na een spoedvergadering vanmorgen, moet de stijging van de munt stoppen en het economisch herstel stimuleren. De sterke yen is een gevaar voor het fragiele herstel, onder meer omdat het de export van grote bedrijven in gevaar brengt. Het gaat vooral om de koers van de yen tegenover de Amerikaanse dollar. Vrijdag noteerde de dollar 85,43 yen. Vanmorgen was de koersverhouding 1 dollar tegen 84,98 yen. Afgelopen week bereikte de yen het hoogste niveau in 15 jaar tegenover de dollar.

Volgens economen zal de maatregel van de Japanse centrale bank weinig invloed hebben op de koers van de yen. „Iedere impact wordt deels teniet gedaan, omdat er geen interventie is geweest om de munt minder sterk te maken”, zei een econoom van Capital Economics tegen het Amerikaanse persbureau AP. Een econoom van de Aziatische divisie van de Australische Macquarie Bank noemde actie van de centrale bank „een hopeloos, hopeloze maatregel”. „Er lijkt een vorm van fatalisme te heersen. De centrale bank van Japan maakt keer op keer de fout om nogal inhoudsloze beleidsveranderingen door te voeren onder politieke druk”, aldus de econoom.

Maar de centrale bank verwacht dat de monetaire verruiming, in samenspel met maatregelen van de overheid, „effectief” zal zijn om het economische herstel aan te jagen. De regering in Tokio zal waarschijnlijk later vandaag een nieuw pakket met maatregelen presentaren die de economie moeten stimuleren. De Japanse economie leek begin dit jaar eindelijk weer robuust te groeien, maar in het tweede kwartaal zakte de groei in en verloor het land zijn positie als tweede economie ter wereld aan China. De dure yen was een van de oorzaken voor de weer afnemende economische groei.

Op de aandelenbeurzen werd de actie in Tokio snel terzijde geschoven. In Tokio sloot de Nikkei-index met een winst van 1,8 procent. In Europa stonden de indices in de ochtendhandel in de plus, maar de AEX-index daalde daarna weer. Rond het middaguur stond de graadmeter op een verlies van 0,7 procent op 314,88 punten. (Dow Jones, AP, Reuters)