Internationaal kort

Vijf medewerkers van vrouwelijke politicus Afghanistan gedood

Kabul. In de westelijke Afghaanse provincie Herat zijn gisteren de lichamen van vijf medewerkers van een vrouwelijke parlementskandidaat gevonden. De vijf campagnemedewerkers werden woensdag ontvoerd door gewapende mannen. De moord is nog niet opgeëist. Fawzya Galani is een van de weinige vrouwelijke kandidaten voor het parlement en zou vermoedelijk daarom een doelwit zijn voor de Talibaan. In de aanloop naar de verkiezingen van 18 september hebben Talibaanstrijders het geweld en de intimidaties opgevoerd. Elders in Herat is zaterdag parlementskandidaat Abdul Manan doodgeschoten door een aanvaller op een motorfiets. (AP, AFP, Reuters)

Rwanda hekelt VN om ‘genocide’-rapport

JOHANNESBURG. Rwanda heeft gedreigd zijn militairen die deelnemen aan vredesmissies van de Verenigde Naties terug te trekken als de VN een geheim rapport publiceren waarin het Rwandese leger wordt beschuldigd van genocide, begaan in Congo in de jaren negentig. Dat schreef de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken begin deze maand aan de VN. Ook beschuldigt hij de VN ervan dat er geen onderzoek is gedaan in Rwanda. Persbureau AP kreeg de brief zaterdag onder ogen. Een conceptversie van het VN-rapport lekte vorige week uit. (AP)

Kandidaten Z-Korea trekken zich terug

SEOUL. Drie genomineerden voor posities in het Zuid-Koreaanse kabinet, onder wie de kandidaat premier, hebben zich gisteren teruggetrokken na beschuldigingen van fraude en wanbeleid. De terugtrekking komt als een klap voor president Lee Myung-bak, halverwege zijn vijfjarige ambtstermijn. Eerder deze maand nomineerde hij Kim Tae-ho als kandidaat premier in een poging het vertrouwen in zijn regering te herstellen nadat zijn regeringspartij twee maanden geleden een nederlaag had geleden bij lokale verkiezingen. (AP)

Protest Hongkong om gijzeling Filippijnen

HONGKONG. Tienduizenden mensen hebben gisteren in Hongkong gedemonstreerd uit onvrede over de afhandeling van een buskaping in de Filippijnse hoofdstad Manila, vorige week. Daarbij werden acht toeristen uit Hongkong doodgeschoten. Volgens experts zou het drama het gevolg zijn van fouten van de politie. De kwestie draagt bij aan de spanning die al tussen beide landen bestaat. China en de Filippijnen zijn verwikkeld in een langer lopend conflict over de Spratly eilanden en over Chinese vissers die in Filippijnse wateren vissen. Ook zal het de doelstelling om het aantal buitenlandse toeristen te verdubbelen tot 6 miljoen in gevaar brengen. China is goed voor ongeveer 10 procent van de toeristen die het land nu bezoeken. (Reuters)